Niezwykle aromatyczne i bardzo smakowite klosiki w meksykańskim stylu. Osoby lubiące wyraziste i dobrze przyprawione mięsne obiady będą na pewno nimi zachwycone. Bardzo ciekawy smak nadaje mu dodatek wędzonej papryki. Znakomity sos pomidorowy i dodatek fasoli sprawia, że danie jest także bardzo syte i rozgrzewające. Można podać je z ryżem lub kuskusem. Taki kociołek z pewnością zapełni wszystkie brzuszki :)
SKŁADNIKI (4 porcje):
- puszka pomidorów krojonych
- puszka czerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
1. Mięso mielone przełożyć do miski, wymieszać dokładnie z kminem, kolendrą oraz wędzoną papryką, dodać bułkę tartę i ponownie wymieszać. Uformować średniej wielkości klopsiki.
2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Zdjąć. Dodać klopsiki i smażyć usmażyć dokładnie z każdej strony. Cebulę przełożyć z powrotem do klopsików. Dodać pomidory wraz z zalewą oraz 1/3 szklanki wody. Dusić przez około 5 minut. Dodać fasolę. i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać posypane kolendrą z ryżem lub kuskusem.
Prezentuje się wyśmienicie, lubię takie specjały więc pewnie by mi posmakowała
OdpowiedzUsuńPyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie klopsiki a takie wyrafinowane szczególnie wpadaja mi w oko ;)
OdpowiedzUsuńZ tych zdjęć czuję jak pachnie :-) A wędzona papryka to po prostu poezja ...
OdpowiedzUsuńŚwietne danie!:) na pewno bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń