czwartek, 10 maja 2012

Gulasz z klopsikami i fasolą

      Niezwykle aromatyczne i bardzo smakowite klosiki w meksykańskim stylu. Osoby lubiące wyraziste i dobrze przyprawione mięsne obiady będą na pewno nimi zachwycone. Bardzo ciekawy smak nadaje mu dodatek wędzonej papryki. Znakomity sos pomidorowy i dodatek fasoli sprawia, że danie jest także bardzo syte i rozgrzewające. Można podać je z ryżem lub kuskusem. Taki kociołek z pewnością zapełni wszystkie brzuszki :) 


     SKŁADNIKI (4 porcje):
      -  400 g mielonej wołowiny
      -  puszka pomidorów krojonych
      -  puszka czerwonej fasoli
      -  1 duża cebula
      -  50 g bułki tartej
      -  1 łyżeczka kminu rzymskiego
      -  1 łyżeczka mielonej kolendry
      -  2 łyżeczki wędzonej papryki
      -  garść świeżej kolendry (opcjonalnie)












      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Mięso mielone przełożyć do miski, wymieszać dokładnie z kminem, kolendrą oraz wędzoną papryką, dodać bułkę tartę i ponownie wymieszać. Uformować średniej wielkości klopsiki.

      2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Zdjąć. Dodać klopsiki i smażyć usmażyć dokładnie z każdej strony. Cebulę przełożyć z powrotem do klopsików. Dodać pomidory wraz z zalewą oraz 1/3 szklanki wody. Dusić przez około 5 minut. Dodać fasolę. i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać posypane kolendrą z ryżem lub kuskusem. 



      5 komentarzy:

      1. Prezentuje się wyśmienicie, lubię takie specjały więc pewnie by mi posmakowała

        OdpowiedzUsuń
      2. bardzo lubie klopsiki a takie wyrafinowane szczególnie wpadaja mi w oko ;)

        OdpowiedzUsuń
      3. Z tych zdjęć czuję jak pachnie :-) A wędzona papryka to po prostu poezja ...

        OdpowiedzUsuń
      4. Świetne danie!:) na pewno bardzo smaczne!

        OdpowiedzUsuń