piątek, 4 maja 2012

Nuggetsy z sosem z czarnej porzeczki

      Przyszedł czas, w którym wszyscy wokół grillują. Wszędzie można znaleźć przepisy na pyszne dania mięsne i warzywne z grilla, którymi możemy się posilić podczas spędzania wolnego czasu wśród natury. Jednak są pewnie i tacy, którzy grilla nie mają lub może nie mają czasu na grillowanie. Dla tych osób podaje przepis na chrupiące nuggetsy z dodatkiem pysznego sosu z czarnej porzeczki. Można je szybko przygotować w piekarniku, zarówno na obiad jak i na wieczorne spotkanie ze znajomymi. 


    SKŁADNIKI:

   Nuggetsy:
      -  podwójna pierś z kurczaka
      -  4 szklanki płatków kukurydzianych
      -  200 ml jogurtu
      -  2 łyżki sosu sojowego
      -  1 jajko
      -  1 łyżeczka ostrej papryki
      -  1 łyżeczka majeranku
      -  sól, pieprz
      -  oliwa
        Sos z czarnej porzeczki:
          -  2 łyżki jogurtu naturalnego
          -  1 łyżka majonezu 
          -  3 łyżki niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki




          SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

          1. Pierś pokroić w średniej wielkości paski. Przyprawić solą i pieprzem. Jogurt, jajko, majeranek, ostrą paprykę, sos sojowy oraz szczyptę soli połączyć ze sobą w misce. Kawałki kurczaka wkładać po kolei do miski i dokładnie zamoczyć. Płatki kukurydziane rozdrobnić ( użyłam blendera). Paski kurczaka wyciągnąć z jogurtu i dokładnie obtoczyć w płatkach.

          2. Nuggetsy włożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na papierze do pieczenia. Spryskać oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez ok. 35 minut ( aż panierka będzie złota).

          2. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut.

          5 komentarzy:

          1. to połączenie musi ciekawie smakować! ja czasami robię nuggetsy w pokruszonych czipsach :)

            OdpowiedzUsuń
          2. Ten sos coś mi tu nie pasuje, ale nuggetsy pierwsza klasa :)

            OdpowiedzUsuń
          3. uwielbiam polaczenia mięs z owocami.pycha!

            OdpowiedzUsuń
          4. Fajny pomysł na porzeczki, musze w tym roku zrobić trochę wytrawnych konfitur:-)

            OdpowiedzUsuń