Przyszedł czas, w którym wszyscy wokół grillują. Wszędzie można znaleźć przepisy na pyszne dania mięsne i warzywne z grilla, którymi możemy się posilić podczas spędzania wolnego czasu wśród natury. Jednak są pewnie i tacy, którzy grilla nie mają lub może nie mają czasu na grillowanie. Dla tych osób podaje przepis na chrupiące nuggetsy z dodatkiem pysznego sosu z czarnej porzeczki. Można je szybko przygotować w piekarniku, zarówno na obiad jak i na wieczorne spotkanie ze znajomymi.
SKŁADNIKI:
Nuggetsy:
- 4 szklanki płatków kukurydzianych
- 200 ml jogurtu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
1. Pierś pokroić w średniej wielkości paski. Przyprawić solą i pieprzem. Jogurt, jajko, majeranek, ostrą paprykę, sos sojowy oraz szczyptę soli połączyć ze sobą w misce. Kawałki kurczaka wkładać po kolei do miski i dokładnie zamoczyć. Płatki kukurydziane rozdrobnić ( użyłam blendera). Paski kurczaka wyciągnąć z jogurtu i dokładnie obtoczyć w płatkach.
2. Nuggetsy włożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na papierze do pieczenia. Spryskać oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez ok. 35 minut ( aż panierka będzie złota).
2. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut.
to połączenie musi ciekawie smakować! ja czasami robię nuggetsy w pokruszonych czipsach :)
OdpowiedzUsuńTen sos coś mi tu nie pasuje, ale nuggetsy pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńO! ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam polaczenia mięs z owocami.pycha!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na porzeczki, musze w tym roku zrobić trochę wytrawnych konfitur:-)
OdpowiedzUsuń