niedziela, 29 kwietnia 2012

Kuskus z twarogiem, cukinią i czarnymi oliwkami

      Za oknem piękna pogoda, w związku z tym warto przyrządzić lekki i szybki obiad, żeby resztę czasu móc spędzić na świeżym powietrzu. Ostatnio moim ulubioną potrawą stał się kuskus z twarogiem, cukinią i czarnymi oliwkami. Jego przygotowanie zajmuje mi 10 minut, a smak jest rewelacyjny:) Na to połączenie wpadłam niedawno podczas zakupów, spróbujcie!:) 


    SKŁADNIKI ( na 1 porcję):
      -  70 g kuskusu
      -  100 g chudego twarogu
      -  pół średniej cukinii
      -  ok. 7 czarnych oliwek
      -  2 ząbki czosnku
      -  ok. 3/4 szklanki bulionu lub wody
      -  garść szczypiorku












       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Kuskus zalewamy 0,5 cm ponad poziom bulionem lub wodą i czekamy 5 minut, aż ją wchłonie i napęcznieje. Jeśli używamy wody, można go przyprawić szczyptą soli.

      2. Cukinię obieramy o kroimy w cienkie paski. Na patelnię wlewamy oliwę i lekko smażymy cukinię. Po chwili obracamy na drugą stronę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypiorek siekamy.

      3. Kuskus wykładamy na talerz, mieszamy z twarogiem. Na górze układamy cukinię oraz przekrojone na połówki czarne oliwki. Posypujemy szczypiorkiem.


      4 komentarze:

      1. Bardzo ciekawe połączenie! W tym tygodniu biorę tę przekąskę na tapetę,a w zasadzie na podniebienie! ;) Pozdrawiam!

        OdpowiedzUsuń
      2. Jeszcze nie łączyłam kuskusu z twarogiem. Muszę wypróbować:-)

        OdpowiedzUsuń
      3. Na pewno pyszne! Odpowiadają mi wszystkie składniki! :)

        OdpowiedzUsuń
      4. Pychotka, robiłam! Ale jeszcze lepsze z serkiem śmietankowym, bo twaróg trochę kwaskowaty jest ;)

        OdpowiedzUsuń