Za oknem piękna pogoda, w związku z tym warto przyrządzić lekki i szybki obiad, żeby resztę czasu móc spędzić na świeżym powietrzu. Ostatnio moim ulubioną potrawą stał się kuskus z twarogiem, cukinią i czarnymi oliwkami. Jego przygotowanie zajmuje mi 10 minut, a smak jest rewelacyjny:) Na to połączenie wpadłam niedawno podczas zakupów, spróbujcie!:)
SKŁADNIKI ( na 1 porcję):
- 100 g chudego twarogu
- pół średniej cukinii
- ok. 7 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3/4 szklanki bulionu lub wody
- garść szczypiorku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Kuskus zalewamy 0,5 cm ponad poziom bulionem lub wodą i czekamy 5 minut, aż ją wchłonie i napęcznieje. Jeśli używamy wody, można go przyprawić szczyptą soli.
2. Cukinię obieramy o kroimy w cienkie paski. Na patelnię wlewamy oliwę i lekko smażymy cukinię. Po chwili obracamy na drugą stronę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypiorek siekamy.
3. Kuskus wykładamy na talerz, mieszamy z twarogiem. Na górze układamy cukinię oraz przekrojone na połówki czarne oliwki. Posypujemy szczypiorkiem.
Bardzo ciekawe połączenie! W tym tygodniu biorę tę przekąskę na tapetę,a w zasadzie na podniebienie! ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie łączyłam kuskusu z twarogiem. Muszę wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne! Odpowiadają mi wszystkie składniki! :)
OdpowiedzUsuńPychotka, robiłam! Ale jeszcze lepsze z serkiem śmietankowym, bo twaróg trochę kwaskowaty jest ;)
OdpowiedzUsuń