piątek, 28 grudnia 2012

Makaronowa sałatka z papryką konserwową, szynką i ogórkiem

      Ta sałatka jest idealną propozycją na zbliżającego się Sylwestra. Bardzo smaczna, delikatna i lekko chrupiąca za sprawą zielonego ogórka. Szybko znika ze stołu. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się dokładnie połączą. Charakteru dodaje jej papryka konserwowa, która podkreśla jej smak. Samo przygotowanie trwa błyskawicznie. Polecam!

  
  SKŁADNIKI (na dużą miskę):
      -  300 g makaronu o kształcie ryżu (lub innego drobnego)
      -  1 mały słoik papryki konserwowej
      -  1 duży zielony ogórek
      -  200 g szynki konserwowej
      -  2 czerwone cebule
      -  1 puszka kukurydzy
      -  2 duże łyżki majonezu
      -  sól, pieprz














      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę, ogórek, cebulę i szynkę pokroić w kostkę. Wszystko połączyć w misce. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz majonez. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na noc. 



      12 komentarzy:

      1. Pysznie wygląda! Chyba sobie jutro taką zrobię ;))

        OdpowiedzUsuń
      2. Jadłam podobną u znajomej. Nareszcie będę miała przepis :)

        OdpowiedzUsuń
      3. wygląda jak ryżowa 3 razy czytałam skład:))

        OdpowiedzUsuń
      4. oj tak, zdecydowanie w moim guście :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Uwielbiam takie kolorowe sałatki :) super propozycja :)

        OdpowiedzUsuń
      6. Zrobiłam dzisiaj- bardzo dobra, ciężko się od niej oderwać:-)Tylko zamiast ogórka dodałam pieczarki marynowane

        OdpowiedzUsuń
      7. Zrobiłam. PRZEPYSZNA! Dziękuję za przepis :)

        OdpowiedzUsuń
      8. najlepsza sałatka jaką kiedykolwiek robiłem !! można dodać troche więcej papryki marynowanej ja dodaje paprykę z Pińczowa

        OdpowiedzUsuń
      9. jest pyszna, próbowałam :)

        OdpowiedzUsuń