sobota, 5 stycznia 2013

Makaron ze szpinakiem w sosie blue cheese

       Uwielbiam połączenie szpinaku z serem blue cheese, dlatego postanowiłam przyrządzić z tych składników błyskawiczne danie makaronowe, które okazało się rewelacyjne w smaku. Z sera powstał wyśmienity sos, który idealnie komponuje się ze szpinakiem i pomidorami. Danie będzie jeszcze lepsze, jeśli użyjecie do niego świeżych liści szpinaku, jednak niestety nie miałam do nich dostępu. Jeśli jednak nie przepadacie za szpinakiem, można go pominąć i podać makaron z samym sosem. 


  SKŁADNIKI (na 4 porcje):
      -  opakowanie makaronu spaghetti
      -  450 g szpinaku mrożonego
      -  100 g sera blue cheese
      -  2 duże pomidory
      -  150 ml słodkiej śmietanki 12% lub 18%
      -  400 ml bulionu drobiowego
      -  1 łyżka masła
      -  1 ząbek czosnku
      -  oregano
      -  sól, pieprz
      -  maggi











      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

      2. Szpinak włożyć do garnka i gotować na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i masło. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i maggi.

      3. Na dużą patelnię wlać bulion. Gdy zacznie się gotować dodać pokrojony w średnią kostkę ser blue cheese. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do czasu roztopienia się sera (ok. 5 minut). Dodać śmietankę i zagotować ponownie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem.

      4. Do przygotowanego sosu wrzucić ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać. Sos z makaronem wyłożyć na talerze. Na górę nałożyć szpinak.


      1 komentarz: