Uwielbiam połączenie szpinaku z serem blue cheese, dlatego postanowiłam przyrządzić z tych składników błyskawiczne danie makaronowe, które okazało się rewelacyjne w smaku. Z sera powstał wyśmienity sos, który idealnie komponuje się ze szpinakiem i pomidorami. Danie będzie jeszcze lepsze, jeśli użyjecie do niego świeżych liści szpinaku, jednak niestety nie miałam do nich dostępu. Jeśli jednak nie przepadacie za szpinakiem, można go pominąć i podać makaron z samym sosem.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 450 g szpinaku mrożonego
- 100 g sera blue cheese
- 2 duże pomidory
- 150 ml słodkiej śmietanki 12% lub 18%
- 400 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- sól, pieprz
- maggi
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Szpinak włożyć do garnka i gotować na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i masło. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i maggi.
3. Na dużą patelnię wlać bulion. Gdy zacznie się gotować dodać pokrojony w średnią kostkę ser blue cheese. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do czasu roztopienia się sera (ok. 5 minut). Dodać śmietankę i zagotować ponownie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem.
4. Do przygotowanego sosu wrzucić ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać. Sos z makaronem wyłożyć na talerze. Na górę nałożyć szpinak.
O! a ja tak lubię szpinak...mniam!
OdpowiedzUsuń