sobota, 18 maja 2013

Gnocchi z sosem kurkowym

        Gnocchi są idealnym wyborem na wspaniały bezmięsny obiad. Te pyszne włoskie kluseczki idealnie współgrają delikatnymi oraz ostrymi sosami. Ostatnio przypomniałam sobie o kurkach, których spore zapasy zostały mi jeszcze z ubiegłego sezonu. A jak są kurki to musi być i pyszny kremowy śmietanowy sos. Taki połączenie zachwyci każde podniebienie :) 

   SKŁADNIKI (na 4 porcje):

  Na gnocchi:

  -  1 kg ziemniaków
  -  300 g mąki pszennej
  -  1 jajko
  -  sól, pieprz

  Na sos kurkowy:

  -  300 g kurek
  -  250 ml śmietanki 30%
  -  1 cebula
  -  1 łyżka masła
  -  garść świeżej pietruszki (opcjonalnie)
  -  sól, pieprz






SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Gnocchi:

1. Ziemniaki obrać i ugotować. Przecisnąć przez praskę lub rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków.  Dodać jajko i stopniowo mąkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Formować wałeczki o średnicy kciuka. Następnie pociąć je na kawałki o długości ok. 2cm.

2. Aby uzyskać charakterystyczne dla gnocchi paseczki wystarczy każdy kawałek położyć na początku widelcu, a następnie docisnąć go kciukiem i przesunąć do jego końca. Kluseczki gotować w dużym garnku przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. 

Sos kurkowy:

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone kurki. Doprawić solą     i pieprzem. Smażyć przez ok. 5 minut. Dolać śmietankę. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę. 

2. Gnocchi nałożyć na talerze i polać sosem kurkowym.



3 komentarze: