Gnocchi są idealnym wyborem na wspaniały bezmięsny obiad. Te pyszne włoskie kluseczki idealnie współgrają delikatnymi oraz ostrymi sosami. Ostatnio przypomniałam sobie o kurkach, których spore zapasy zostały mi jeszcze z ubiegłego sezonu. A jak są kurki to musi być i pyszny kremowy śmietanowy sos. Taki połączenie zachwyci każde podniebienie :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
Na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
Na sos kurkowy:
- 300 g kurek
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- garść świeżej pietruszki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Gnocchi:
1. Ziemniaki obrać i ugotować. Przecisnąć przez praskę lub rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać jajko i stopniowo mąkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Formować wałeczki o średnicy kciuka. Następnie pociąć je na kawałki o długości ok. 2cm.
2. Aby uzyskać charakterystyczne dla gnocchi paseczki wystarczy każdy kawałek położyć na początku widelcu, a następnie docisnąć go kciukiem i przesunąć do jego końca. Kluseczki gotować w dużym garnku przez ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Sos kurkowy:
1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez ok. 5 minut. Dolać śmietankę. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę.
2. Gnocchi nałożyć na talerze i polać sosem kurkowym.
Z tym sosem musiały być wyśmienite :D
OdpowiedzUsuńjejuuu ale bym to zjadła..dawno nie zaglądałam a tu takie pysznosci....
OdpowiedzUsuńSos tutaj robi tyle smaku :)
OdpowiedzUsuń