Jeżeli znudziły się Wam standardowe mielone to zachęcam do wypróbowania przepisu na kofty. W zależności od kraju są przygotowywane z różnego rodzaju mięsa, najczęściej z wieprzowiny lub jagnięciny lub drobiu z dodatkiem wielu przypraw, dzięki którym za każdym razem możemy osiągnąć inny smak. Można je uformować w kształcie kulek lub podłużnego mięsa na patyku i usmażyć na zwykłej patelni, grillowej lub w piekarniku.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA ( na 6 sztuk):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- świeżo zmielony pieprz, sól
- olej do smażenia
- 6 patyczków do szaszłyków
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1.Patyki do szaszłyków moczyć w wodzie przez 10 minut. Piersi z kurczaka zmielić przez maszynkę do mięsa. Włożyć do dużej miski. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć przez chwilę na patelni z jedną łyżką oleju.
2. Do mięsa dodać jajko, wszystkie przyprawy oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać. Formować podłużne kofty i nadziać na patyki do szaszłyków. Na patelnię dolać jeszcze oleju i smażyć kofty do zarumienienia.
3. Podawać z ulubionymi sosami, kuskusem lub ziemniakami z patelni.
Na prawde fajne danie i do powtórzenia :))
OdpowiedzUsuń