poniedziałek, 9 listopada 2015

Tarta z powidłami i śliwkami

          Poniżej przepis na jedno z moich ulubionych ciast, czyli tarta ze śliwkami i kruszonką. Wykorzystałam mój niezawodny przepis na kruche ciasto, które wspaniale łączy się ze słodkimi i soczystymi śliwkami. Całość podkreśla dodatek powideł śliwkowo- czekoladowych. Palce lizać!


Na ciasto:

-  3 szklanki mąki
-  kostka masła
-  2 żółtka
-  pół szklanki cukru
-  łyżka cukru waniliowego
-  4 łyżki mleka
-  szczypta soli

Dodatkowo:

- ok. 500g śliwek węgierek (waga bez pestek)
- 2 łyżki powideł śliwkowych z czekoladą (z tego przepisu)





SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.  Przygotować ciasto: mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę. Odciąć 1/3 ciasta na kruszonkę. Obie części zawinąć w folię. Ciasto na tartę włożyć do lodówki na 30 minut, a ciasto na kruszonkę na ten sam czas do zamrażarki.

2. Ciasto wyciągnąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty (jeśli używamy metalowej to najpierw ją wysmarować dokładnie tłuszczem). Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Po tym czasie wyciągnąć formę z ciastem. Dno posmarować cienką warstwą powideł i wyłożyć ciasno ułożyć połówki śliwek. Następnie pozostałe ciasto ( z zamrażarki) zetrzeć na samą górę na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 40-45 minut. Wyciągnąć i ostudzić. 


3 komentarze:

  1. Ojoj aż kubki smakowe zaczeły pracowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ nabrałam ochoty na śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń