Dzisiaj przetestowałam pierwszy raz przepis mojej mamy na polędwiczki wieprzowe. Pomimo tego, że nie przepadam za mięsem, prócz drobiu, to muszę przyznać, że okazały się wyśmienite. Jest to bardzo proste danie na wykwintny obiad bądź szczególną okazję. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI ( na 4 porcje):
* 500 g polędwiczki wieprzowej
* musztarda
* 5 jabłek
* 2 duże cebule
* zioła prowansalskie
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Mięso pokroić w średniej wielkości kawałki i dokładnie rozbić. Posolić i popieprzyć oraz posmarować z góry cienką warstwą musztardy. Usmażyć na patelni, z każdej strony ok. 4 minuty.
2. Jabłka obrać i wydrążyć środki. Pokroić na ćwiartki, a następnie gotować w małej ilości wody do rozpuszczenia.
3. Cebulę pokroić paski i zeszklić na patelni.
4. Gotowe mięso nałożyć na talerz, posypać ziołami prowansalskimi, dodać cebulę oraz mus jabłkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz