poniedziałek, 11 października 2010

Cannelloni z warzywami w sosie pomidorowym

         Chciałam przygotować coś z sosem bolońskim i wymyśliłam cannelloni :) Jednak w sklepie było tak dużo warzyw w promocji, że postanowiłam je wszystkie wymieszać i wykorzystać ostatnie chwile, kiedy są takie tanie:) Sos wyszedł cudowny! Przypomina sos do spaghetti, jednak jest o wiele lepszy za sprawą warzyw. Polecam wszystkim fanom makaronowych wariacji :)

SKŁADNIKI ( na 14 rurek):
  • pół opakowania cannelloni
  • pierś z kurczaka
  • pomidory w puszcze
  • 30 dag pieczarek
  • pół małej cukinii
  • pół puszki kukurydzy
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka śmietany
  • cebula
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
  • ser ( u mnie gouda)



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Pierś z kurczaka, paprykę, cukinię pokroić w kostkę, doprawić pieprzem i solą i dusić na patelni do miękkości.

2. Pieczarki i cebulę pokroić w kostki, dusić w osobnym garnku

3. Do gotowych pieczarek dodać pomidory z puszki razem z zalewą, kukurydzę oraz gotowe warzywa z kurczakiem. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Zagotować. Jeśli sos będzie za gęsty to dodać wody i ponownie zagotować.

4. Naczynie żaroodporne wysmarować śmietaną. Rurki nadziewać małą łyżeczką i układać w naczyniu. Na końcu polać z góry pozostałym sosem z nadzieniem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 35 minut ( sprawdzić widelcem czy makaron jest miękki). 5 minut przed wyjęciem posypać startym serem.

5 komentarzy:

  1. Pyszne, bardzo lubię canneloni ale nie pamiętam kiedy robiłam ostatni raz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy u ciebie sa rurki czy plastry lazaniowe?

    OdpowiedzUsuń