SKŁADNIKI ( na 14 rurek):
- pół opakowania cannelloni
- pierś z kurczaka
- pomidory w puszcze
- 30 dag pieczarek
- pół małej cukinii
- pół puszki kukurydzy
- pół czerwonej papryki
- łyżka śmietany
- cebula
- sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
- ser ( u mnie gouda)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Pierś z kurczaka, paprykę, cukinię pokroić w kostkę, doprawić pieprzem i solą i dusić na patelni do miękkości.
2. Pieczarki i cebulę pokroić w kostki, dusić w osobnym garnku
3. Do gotowych pieczarek dodać pomidory z puszki razem z zalewą, kukurydzę oraz gotowe warzywa z kurczakiem. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Zagotować. Jeśli sos będzie za gęsty to dodać wody i ponownie zagotować.
4. Naczynie żaroodporne wysmarować śmietaną. Rurki nadziewać małą łyżeczką i układać w naczyniu. Na końcu polać z góry pozostałym sosem z nadzieniem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 35 minut ( sprawdzić widelcem czy makaron jest miękki). 5 minut przed wyjęciem posypać startym serem.
Pyszne, bardzo lubię canneloni ale nie pamiętam kiedy robiłam ostatni raz:)
OdpowiedzUsuńCzy u ciebie sa rurki czy plastry lazaniowe?
OdpowiedzUsuńrurki:)
OdpowiedzUsuńale to byl pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńto był pyszny obiad! :)
OdpowiedzUsuń