sobota, 16 października 2010

Faszerowane papryki

       Od kilku dni robię ciężkie dania na obiad ( jakie pyszne!) co skutkuje niestety w dodatkowym kilogramach :P Dlatego postanowiłam przez jakiś czas jeść coś lżejszego, lecz równie smacznego. Na pierwszy ogień zrobiłam faszerowane papryki, póki jeszcze są w miarę tanie. Robiłam już różne rodzaje farszu do papryk, lecz ten szczególnie mi smakuje. Jest bardzo soczysty i dobrze przyprawiony, a brak mięsa nie ujmuje im w smaku. No i co najważniejsze są syte, więc nie musimy się obawiać, że będziemy mieć puste brzuszki :)


SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
  • 3 duże czerwone papryki
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 5 średnich pieczarek
  • 5 dużych plastrów kabaczka
  • pomidor
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, maggi
  • oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w posolonej wodzie.

2. Pieczarki i kabaczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnie z oliwą. Przyprawić małą ilością soli i pieprzem. Smażyć do miękkości.

3. Cebulę i pomidor pokroić w kostkę. Wrzucić do gotowej kaszy, dodać warzywa z patelni i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić maggi do smaku.

4. Paprykę umyć i wydrążyć środki. Nadziewać papryki farszem za pomocą łyżeczki. Wyłożyć w piekarniku na papier do pieczenia.  Piec przez ok. 35 minut ( do miękkości papryki w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. lubię zapach faszerowanych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowite jedzonko:) takie papryczki to chetnie bym sprobowala:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie papryki! Lubię, kiedy robią się miękkie i wydobywa się z nich cały paprykowy aromat...

    OdpowiedzUsuń