SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 1 słodka pomarańcza
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki mleka
- łyżka cukru
- łyżka soli
- łyżka musu jabłkowego (ja nie dałam)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Kalafior włożyć do gotującej się wody. Dodać do niego mleko, sól i cukier ( będzie bardziej miękki i delikatny).
2. Przyrządzić sos: masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ciągle mieszając, wlać zimny wywar oraz śmietanę. Zagotować i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 8 minut, aby sos stracił smak mąki. Przyprawić do smaku curry, musem jabłkowym ( opcjonalnie) i jeśli to konieczne solą.
3. Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i pokroić w plastry ( ważne żeby była słodka). Kalafior wyłożyć na talerz, polać sosem i obłożyć dookoła pomarańczami.
interesujące :)
OdpowiedzUsuńciekawie to brzmi:)
OdpowiedzUsuńkalafiora lubię w każdej wersji. takiej jeszcze nie miałam okazji spróbowac, ale..
OdpowiedzUsuńKurcze, lubię kalafiora, ale jeszcze nie próbowałam z pomarańczami:)Ciekawie to brzmi:)
OdpowiedzUsuńCiekawe, może można to wymieszać w kawałkach w formie sałatki?:)
OdpowiedzUsuńSądzę, że też mogłoby się sprawdzić :) Chociaż sam kalafior w tym połączeniu ma tak dobry smak, że nic innego już mu nie potrzeba:)
OdpowiedzUsuń