niedziela, 31 października 2010

Kruche babeczki na słono z kolorowymi farszami

      Wczoraj moja babcia obchodziła urodziny. Z tej okazji przygotowałam kilka smakołyków. Jednymi z nich były kruche babeczki na słono z kolorowymi farszami. Bardzo fajnie sprawdzają się w roli małych przekąsek. Ciasto jest wyjątkowo kruche, dlatego należy uważać przy wyciąganiu babeczek z foremek. Przygotowałam jest z trzema farszami: pieczarkowym, twarożkowo- paprykowym oraz jajecznym. Oczywiście można je nadziewać wszystkim na co ma się ochotę, także owocami :)


SKŁADNIKI:

Na kruche ciasto:
  •  200 g mąki pszennej
  •  1 kostka dobrego masła
  •  płaska łyżeczka soli
  •  2 żółtka
Na farsze:
  • pieczarkowy: pieczarki i cebula, pieprz sól
  • paprykowy: twaróg i czerwona papryka, pieprz, sól
  • jajeczny: jajka, majonez, cebula, pieprz, sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Siekamy masło z mąką i solą. Dodajemy żółtka i energicznie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.

2. Ciasto rozwałkowujemy, odciskamy na nim foremki i wyciętymi kawałkami wyklejamy foremki wysmarowane masłem.

3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 20 minut. Gotowe babeczki wyciągamy delikatnie z foremek i wkładamy do lodówki ( nie będą się tak bardzo kruszyć).

4. Przygotowujemy farsze: składniki na poszczególne farsze miksujemy i doprawiamy. W farszu pieczarkowym, najpierw należy pieczarki troszkę poddusić, żeby zmiękły. Nakładamy farsze łyżeczką do babeczek lub za pomocą szprycy. Podajemy w papierowych foremkach.

5 komentarzy:

  1. smakowite babeczki:) chetnie bym sobie takie zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najbardziej podoba mi się ten pieczarkowy farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają nieapetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamierzam takie babeczki zrobić na święta z farszem jajecznym i wątróbkowym.

    OdpowiedzUsuń