czwartek, 28 października 2010

Placki ziemniaczane z sosem warzywnym

      Dziś szybciutko dodaje przepis na szybciutki obiad:) Za to jaki pyszny! Jest to super urozmaicenie dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. I z pewnością zadowoli, każdego nawet najbardziej wybrednego łasucha:)


SKŁADNIKI:

Placki ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • pół cebuli
  • jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • oliwa
Sos warzywny:
  • 20 dag pieczarek
  • mała cukinia
  • pół papryki
  • pół cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • zioła: bazylia, oregano, tymianek
  • szczypta soli,maggi
  • pietruszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Zmiksować blenderem, dodać mąkę, jajko, przyprawy, zmiksować jeszcze raz. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wymieszać. Jeżeli nie posiadamy blendera to trzemy ziemniaki na tarce, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Placki ziemniaczane smażymy na oliwie. Usmażone placki odsączamy z tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.

2. Przygotowujemy sos: cebulę, pieczarki, cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy i dusimy do miękkości warzyw. Przyprawiamy ziołami i szczyptą soli oraz maggi.

3. Placki nakładamy na talerz, polewamy warzywnym sosem i ozdabiamy listkiem pietruszki.

3 komentarze:

  1. placki ziemniaczane to ja lubię, ale nigdy nie jadłam ich z takim warzywnym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  2. to mi zrobiłaś ochotę na placki ziemniaczane, ostatni raz jadłam je prawie rok temu :(

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie jadłam takich placków i chyba niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń