poniedziałek, 25 października 2010

Medaliony z kurczaka z ananasem i żurawiną

       Gdy tylko ogłoszono akcję żurawinową od razu pobiegłam po nią do sklepu. No i tak sobie leżała ..... Codziennie chciałam coś z nią przygotować, ale jakoś nie wychodziło. Więc dzisiaj postanowiłam, że muszę przygotować danie, do którego będzie choćby dodatkiem. I tak powstał kurczak z ananasem i żurawiną. Przepis wzięłam z gazetki "Prześlij przepis". Zbiegiem okoliczności dzisiaj przyjęli do niej mój przepis na naleśniki z brokułami i mortadelą z czego bardzo się cieszę, ponieważ pierwszy raz w życiu otrzymałam jakąś nagrodę :)


SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
  • pierś z kurczaka
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • żurawina świeża lub suszona ( u mnie suszona)
  • 4 plastry sera żółtego
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Filet przeciąć wzdłuż tak, żeby powstały dwie części. Przyprawić solą i pieprzem.

2. Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ułożyć plaster sera żółtego i plaster ananasa ( w całości lub w kawałkach).

3. Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyłożyć na talerz i ozdobić żurawiną. Podawać z pieczonymi ziemniaki i surówką.

4 komentarze:

  1. mięso z dodatkiem ananasa jest jedną z moich ulubionych pozycji obiadowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie polaczenie miesa i owocow, a taka Twoja propozycja brzmi smacznie:)

    OdpowiedzUsuń