piątek, 1 października 2010

Paczuszki z kurczaka w kapuście włoskiej

       Dzisiaj wypróbowała przepis z "Kolekcji dobrej kuchni". Jest to dobra, lecz bardzo specyficzna potrawa.  Nigdy nie myślałam, że połączenie kurczaka z kapustą włoską może dać tak dobry efekt. Jednak wydaje mi się, że wszystko to dzieje się za sprawą farszu, który znajduje się w paczuszkach. Bardzo dobrze komponują się z ziemniakami puree.  Polecam do wypróbowania:)


SKŁADNIKI ( na 4 porcje):

* podwójna pierś z kurczaka
* 40 dag pieczarek
* 3 pomidory
* szczypiorek
* 5 liści kapusty włoskiej
* sól, pieprz
* 125 ml bulionu
* 3 nieduże cebule
* 4 łyżki gęstej śmietany


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Pieczarki umyć i przekroić na połówki. Pomidor sparzyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystko dusić na patelni pod przykryciem do miękkości.

2. Z warzyw odłożyć 1/3 i delikatnie posiekać na troszkę mniejsze kawałki.  Dodać posiekany szczypiorek i  2 łyżki gęstej śmietany. Tak żeby farsz nie był za rzadki.

3. Piesi z kurczaka umyć i  przeciąć wzdłuż na pół ( tak, aby powstały 4 filety). Posolić i popieprzyć.

4. Z kapusty włoskiej urwać delikatnie 5 liści, tak aby się nie przerwały. Filety ułożyć na kapuście. Na górę nałożyć śmietanowy farsz. Kapustę zawinąć i spiąć np. wykałaczkami, w taki sposób by powstały średniej wielkości paczuszki. 

5. Do warzyw z patelni dodać bulion, przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie ułożyć na nich paczuszki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 35-40 minut ( aż kapusta będzie miękka).

6. Gotowe paczuszki wyłożyć na talerz. Do warzyw z patelni dodać 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Polać paczuszki na talerzu.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz