SKŁADNIKI:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- pół cebuli
- jajko
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- oliwa
- 20 dag pieczarek
- mała cukinia
- pół papryki
- pół cebuli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- zioła: bazylia, oregano, tymianek
- szczypta soli,maggi
- pietruszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Zmiksować blenderem, dodać mąkę, jajko, przyprawy, zmiksować jeszcze raz. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wymieszać. Jeżeli nie posiadamy blendera to trzemy ziemniaki na tarce, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Placki ziemniaczane smażymy na oliwie. Usmażone placki odsączamy z tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
2. Przygotowujemy sos: cebulę, pieczarki, cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy i dusimy do miękkości warzyw. Przyprawiamy ziołami i szczyptą soli oraz maggi.
3. Placki nakładamy na talerz, polewamy warzywnym sosem i ozdabiamy listkiem pietruszki.
placki ziemniaczane to ja lubię, ale nigdy nie jadłam ich z takim warzywnym sosem.
OdpowiedzUsuńto mi zrobiłaś ochotę na placki ziemniaczane, ostatni raz jadłam je prawie rok temu :(
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takich placków i chyba niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuń