niedziela, 10 października 2010

Sos pieczarkowy

      Pyszny sos pieczarkowy z przepisu mojego wujka. Pasuje zarówno do mięs, makaronów jak i placków ziemniaczanych. 


SKŁADNIKI:

* 40-50 dag pieczarek
* duża cebula
* 4-5 łyżek śmietany 18%
* 2 szklanki bulionu
* mąka
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz, maggi

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni do zarumienienia. Następnie do pieczarek i cebuli dodać bulion oraz śmietanę. Wszystko wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, maggi do smaku. Jeżeli sos jest mało gęsty, podbijamy go mąką.

2 komentarze:

  1. Lubie taki sos! :) Ja daje tylko 12% zamiast 18%, ale w smaku to chyba to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolinka, ja taki sos pieczarkowy mogłabym łyżeczką wyjadać prosto z miseczki i zagryzać chlebkiem ;P

    OdpowiedzUsuń