Dziś na obiad zrobiłam udka z kurczaka w glazurze miodowo-musztardowej. Jest to najlepszy przepis na mięsko jaki jadłam. Jestem wręcz nim zachwycona :) Przepis znalazłam tutaj, ale troszkę go zmodyfikowałam według swojego gustu. W każdym razie jest perfekcyjny, soczysty i miękki o pysznym smaku i zapachu. Koniecznie wypróbujcie! :)
SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
* 2 udka z kurczaka
* pół słoiczka musztardy francuskiej gruboziarnistej (nie inna)
* kilka łyżeczek miodu
* curry
* pieprz
* sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Udka umyć, obrać ze skóry i włożyć do miski.
2. Musztardę pomieszać z kilkoma łyżeczkami miodu. Dodać tyle miodu, aż poczujemy jego delikatny smak po wymieszaniu z musztardą. Udka zalać tak taprzygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
3. Po tym czasie wyciągamy udka z lodówki i posypujemy curry, pieprzem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub do woreczka do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę.
muszą być wyśmienite. i ta musztarda;)))
OdpowiedzUsuńmiód i musztarda? zaraz dostanę ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
OdpowiedzUsuńteż takie robię są wyborne - rekomenduję :-)