poniedziałek, 4 października 2010

Udka z kurczaka w glazurze miodowo-musztardowej

Dziś na obiad zrobiłam udka z kurczaka w glazurze miodowo-musztardowej. Jest to najlepszy przepis na mięsko jaki jadłam. Jestem wręcz nim zachwycona :) Przepis znalazłam tutaj, ale troszkę go zmodyfikowałam według swojego gustu. W każdym razie jest perfekcyjny, soczysty i miękki o pysznym smaku i zapachu. Koniecznie wypróbujcie! :)


SKŁADNIKI ( na 2 porcje):


* 2 udka z kurczaka
* pół słoiczka musztardy francuskiej gruboziarnistej (nie inna)
* kilka łyżeczek miodu
* curry
* pieprz
* sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Udka umyć, obrać ze skóry i włożyć do miski.

2. Musztardę pomieszać z kilkoma łyżeczkami miodu. Dodać tyle miodu, aż poczujemy jego delikatny smak po wymieszaniu z musztardą. Udka zalać tak taprzygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

3. Po tym czasie wyciągamy udka z lodówki i posypujemy curry, pieprzem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub do woreczka do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę.

3 komentarze:

  1. muszą być wyśmienite. i ta musztarda;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. miód i musztarda? zaraz dostanę ślinotoku :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń

  3. też takie robię są wyborne - rekomenduję :-)

    OdpowiedzUsuń