SKŁADNIKI ( 1 duża porcja lub 2 mniejsze):
- makaron fusilli ( świderki)
- 8-10 zielonych oliwek nadziewanych papryką
- papryka czerwona
- zioła
- pół gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę kroimy na paski, dusimy na wodzie do miękkości. Pod koniec dodajemy przekrojone na pół oliwki, doprawiamy ulubionymi ziołami i dusimy jeszcze chwilę.
2. Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i kilka kropel soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszany i odkładami do lodówki na 15 minut.
3. Makaron podajemy na talerz, układamy na nim gotową paprykę z oliwkami i polewamy sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz