czwartek, 11 listopada 2010

Fusilli z papryką, oliwkami i sosem czosnkowym

      Idealne danie dla wielbicieli oliwek i czosnku. Szybkie w przyrządzeniu i znakomite w smaku. Dla mnie połączenie oliwek, papryki i sosu czosnkowego to połączenie idealne :) Danie idealnie sprawuje się w sytuacji, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub gdy po prostu nie mamy czasu na dłuższe gotowanie. Polecam!



SKŁADNIKI ( 1 duża porcja lub 2 mniejsze):
  • makaron fusilli ( świderki)
  • 8-10 zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • papryka czerwona
  • zioła
  •  pół gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę kroimy na paski, dusimy na wodzie do miękkości. Pod koniec dodajemy przekrojone na pół oliwki, doprawiamy ulubionymi ziołami i dusimy jeszcze chwilę.

2. Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i kilka kropel soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszany i odkładami do lodówki na 15 minut.

3. Makaron podajemy na talerz, układamy na nim gotową paprykę z oliwkami i polewamy sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz