SKŁADNIKI ( na 7 placków):
Placki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajk0
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- cebula
- sól, pieprz, majeranek
- oliwa/olej
Sos:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 250 g bulionu drobiowego
- pomidory w puszcze
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- śmietana 12% lub gęsty jogurt naturalny
- natka pietruszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub zmiksować za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Smażyć na oliwie lub oleju do uzyskania złotej skórki.
2. Fileta z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i smażyć do miękkości. Dodać cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić do miękkości papryki. Wlać bulion i dodać pomidory w puszcze razem z sosem. Wszystko wymieszać i zagotować. W razie potrzeby przyprawić. Jeśli sos okaże się za rzadki, podbić małą ilością mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz