SKŁADNIKI ( na 4 porcje):
- 40 dag kiełbasy ( np. zwyczajna, podwawelska)
- marchew
- 2 cebule
- korzeń pietruszki
- 2 szklanki pikantnego soku pomidorowego
- 2-3 marynowane papryczki
- puszka zielonego groszku konserwowego
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- cukier, sól
- oliwa/olej
- zielenina
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Do garnka z oliwą wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli dodajemy utarte na tarce z dużymi oczkami warzywa ( marchewka, pietruszka, papryka), podlewamy zalewą z groszku i dusimy często mieszając, aż warzywa będą miękkie.
2. Dodajemy sok pomidorowy, groszek, przyprawy, musztardę i ketchup i wszystko zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę. Całość dusimy tak długo, aż warzywa lekko się rozgotują, a powstały sos będzie gęsty o intensywnej czerwonej barwie. Jeśli trzeba doprawiamy na końcu do smaku solą. Podajemy z zieleniną.
lubię takie pikantne kiełbasiane dania :)
OdpowiedzUsuńZrobię sobie takie z moją ulubioną kiełbasą chorizo.
OdpowiedzUsuńmysle, ze to jest fajne jedzonko:)
OdpowiedzUsuń