środa, 3 listopada 2010

Kiełbasa w pikantym sosie

Kolejnym daniem, które przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl   jest kiełbasa w pikantnym sosie. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska".  Danie to jest ciekawą alternatywą dla innych dań mięsnych. Bardzo dobrze smakuje podane z tłuczonymi ziemniakami lub samotnie jako jednogarnkowa potrawa. Polecam wypróbować :)



 SKŁADNIKI ( na 4 porcje):

  • 40 dag kiełbasy ( np. zwyczajna, podwawelska)
  • marchew
  • 2 cebule
  • korzeń pietruszki
  • 2 szklanki pikantnego soku pomidorowego
  • 2-3 marynowane papryczki
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • cukier, sól
  • oliwa/olej 
  • zielenina

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Do garnka z oliwą wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli dodajemy utarte na tarce z dużymi oczkami warzywa ( marchewka, pietruszka, papryka), podlewamy zalewą z groszku i dusimy często mieszając, aż warzywa będą miękkie.

2. Dodajemy sok pomidorowy, groszek, przyprawy, musztardę i ketchup i wszystko zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę. Całość dusimy tak długo, aż warzywa lekko się rozgotują, a powstały sos będzie gęsty o intensywnej czerwonej barwie. Jeśli trzeba doprawiamy na końcu do smaku solą. Podajemy z zieleniną.

 

3 komentarze: