SKŁADNIKI ( na 13 krokietów):
Naleśniki :
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 1-2 jajka
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- czerwona papryka
- 2 cebule
- 25 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- bazylia
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
1. Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni.
2. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni. Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić również w kostkę. Paprykę dodać do gotowego kurczaka i dusić do miękkości. Cebulę zeszklić, a pieczarki gotować do miękkości w osobnym garnku. Wszystkie warzywa dodać do kurczaka, gdy papryka będzie już miękka. Odstawić do ostygnięcia.
3. Ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach, dodać do wystudzonego farszu. Dodać bazylię i dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nakładać 2-3 łyżki farszu i zawijać najpierw boki a potem od dołu do góry naleśnika.
4. Gotowe naleśniki maczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju do uzyskania złotej panierki.
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńnie masz serca... tak mnie kusić :)
OdpowiedzUsuńz kurczakiem chyba i ja jeszcze nie jadłam, w takiej wersji.
OdpowiedzUsuń