Ostatnio przygotowałam pysznego murzynka z gruszkami i kremem waniliowym. Był naprawdę doskonały:) Miękki, puszysty, idealnie współgrający z soczystymi gruszkami oraz delikatnie słodkim kremem waniliowym. jest to bardzo udane urozmaicenie tradycyjnego murzynka, które zawsze wszystkim smakuje. Polecam!
SKŁADNIKI ( na formę 30x20):
Na ciasto:
- 370g masła
- 370g cukru
- szczypta soli
- kilka kropek aromatu rumowego
- 6 jajek
- 370g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g kakao
- 120 ml mleka
- 750 ml mleka
- 2 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 300 ml słodkiej śmietany 30%
UWAGI: Jeśli nie mamy czasu na schłodzenie kremu w lodówce, można zastąpić go dowolnym kupnym kremem waniliowym do tortów.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki .
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować około 2 minut.
- Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Zmniejszyć obroty miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej około 30x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 minut w temperaturze 180°C.
- Około 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 min), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Murzynek z gruszkami musi smakować wybornie. Świetne zestawienie. :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się tym bardziej,że sezon na gruchy jest:)
OdpowiedzUsuńOczywiście dołączam do obserwatorów:)