środa, 5 września 2012

Murzynek z gruszkami i kremem waniliowym

           Ostatnio przygotowałam pysznego murzynka z gruszkami i kremem waniliowym. Był naprawdę doskonały:) Miękki, puszysty, idealnie współgrający z soczystymi gruszkami oraz delikatnie słodkim kremem waniliowym. jest to bardzo udane urozmaicenie tradycyjnego murzynka, które zawsze wszystkim smakuje. Polecam!

  SKŁADNIKI ( na formę 30x20): 

  Na ciasto:
      -  6 dojrzałych, miękkich gruszek
      -  370g masła
      -  370g cukru
      -  szczypta soli
      -  kilka kropek aromatu rumowego
      -  6 jajek
      -  370g mąki pszennej
      -  3 łyżeczki proszku do pieczenia
      -  60g kakao
      -  120 ml mleka
        Krem waniliowy:
          -  3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
          -  750 ml mleka
          -  2 opakowanie budyniu waniliowego
          -  2 łyżki cukru
          -  300 ml słodkiej śmietany 30%

        UWAGI: Jeśli nie mamy czasu na schłodzenie kremu w lodówce, można zastąpić go dowolnym kupnym kremem waniliowym do tortów.




        SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
        1. Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki .
        2. Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować około 2 minut.
        3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.  
        4. Zmniejszyć obroty miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować  długo, tylko do połączenia składników.
        5. Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej około 30x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.  
        6. Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 minut w temperaturze 180°C.
        7. Około 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 min), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.
        8. Śmietanę ubić na sztywno.
        9. Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.

        2 komentarze:

        1. Murzynek z gruszkami musi smakować wybornie. Świetne zestawienie. :)

          OdpowiedzUsuń
        2. Zgadzam się tym bardziej,że sezon na gruchy jest:)
          Oczywiście dołączam do obserwatorów:)

          OdpowiedzUsuń