Aloo Gobhi to curry z ziemniaków i kalafiora o niesamowitym zapachu. Swój kolor zawdzięcza kurkumie. Jest łatwe w przygotowaniu i można je podawać zarówno jako dodatek do mięs jak i jako samodzielne danie. Koniecznie spróbujcie je przyrządzić, jeśli znudziły się wam już tradycyjne ziemniaki.
SKŁADNIKI:
Źródło: Jamie Oliver "Każdy może gotować" + moje zmiany
- ok. 600 g dobrych ziemniaków
- 2 średniej wielkości cebule
- 1/2 dużego kalafiora
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
- garść świeżej natki pietruszki
- masło do smażenia
1. W głębokiej patelni roztopić sporą ilość masła. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, imbir, gorczycę, kmin oraz kurkumę. Smażyć na małym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając.
2. Dodać podzielony na małe różyczki kalafior oraz pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Posypać wiórkami kokosowymi, a następnie doprawić solą i pieprzem. Wlać 400 ml wody. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki z kalafiorem będą miękkie. Kontrujemy, żeby cała wody nie wyparowała z potrawy. Jeśli jest jej za mało można troszkę dodać.
3. Pod koniec przyprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Świetnie trafiłaś, u mnie włąśnie dzisiaj taki obiad! :)
OdpowiedzUsuńWarzywne curry są świetnie :-) Kompletnie nie brakuje mi tu mięsa...
OdpowiedzUsuńO! i danko dla mnie :) uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń