wtorek, 2 listopada 2010

Paprykarz z kurczaka

       W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam dzisiaj przepis na paprykarz z kurczaka. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska". Jest to przepyszna potrawa, jedna z najlepszych jakie jadłam. Połączenie składników tworzy niezwykłą kompozycję, w której czujemy smak, każdego warzywa, a smak sosu łączy potrawę w idealną całość. Od dzisiaj coraz częściej będę zaglądać do tej książki, która do tej pory niedoceniona leżała na półce.



SKŁADNIKI:
* podwójna pierś z kurczaka
* 2 łyżki śmietany
* 25 dag małych pieczarek
* duża cebula
* puszka groszku konserwowego
* czerwona papryka
* łyżka koncentratu pomidorowego
* łyżka pikantnego ketchupu
* mąka
* sól, pieprz
* słodka papryka, ostra papryka
* olej/oliwa
* różnorodne zioła 
* woda lub rosół

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki. Mieszamy niewielką ilość mąki z solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy do mięsa posiekaną cebulę i smażymy dalej do zarumienienia. Mięso przekładamy do dużego garnka.

2. Mięso w garnku podlewamy kilkoma łyżkami wody lub rosołu ( ja podlewałam co jakiś czas, żeby się garnek nie przypalił). Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat, ketchup, pieczarki, groszek i paprykę. Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu, tak długo, aż warzywa będą miękkie.

3. Następnie dodajemy śmietanę, żeby zagęścić sos powstały z warzyw i doprawiamy niedużą ilością soli oraz pieprzu ( jeśli to konieczne). Na samym końcu dodajemy świeże zioła. Możemy także posypać zieleniną. Zgodnie z przepisem podajemy z makaron lub kluskami ( mi jednak bardziej odpowiadał ryż). Smacznego :)




2 komentarze:

  1. mmm... smakowite jedzonko:) az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie a smakuje jeszcze lepiej... jedno z najlepszych dań jakie jadłem:)

    OdpowiedzUsuń