wtorek, 30 listopada 2010

Pierś z kurczaka z pieczarkami w chrupiącej panierce

      Dziś podaje przepis na pysznego kurczaka z pieczarkami w cudownej chrupiącej panierce:) Zazwyczaj panierka wychodziła mi za twarda, jednak w końcu odkryłam przyczynę i teraz wychodzi perfekcyjnie. Pomimo tego, że farsz w piersi nie jest "odkrywczy" to mięsko smakuje z nim wyśmienicie, a co dziwne całkowicie inaczej niż w roladkach z piersi kurczaka nadzianych pieczarkami. Nie wiem skąd bierze się ta różnica w smaku, ale jest bardzo pozytywna. W. stwierdził, że było to jedne z lepszych mięsnych propozycji jakie jadł, co mnie zdziwiło, ponieważ jest bardzo proste. W tym przypadku sprawdza się zasada, że im prostsze tym lepsze ;)


 
SKŁADNIKI:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • płatki kukurydziane
  • bułka tarta
  • jajko
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Piersi z fileta dokładnie rozbić, tak aby powstały duże płaty.  Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka, doprawić do smaku według upodobań  i smażyć do miękkości. Gdy będą gotowe odsączyć na sitku z nadmiary wody i układać na połówce rozbitego fileta, a drugą część zgiąć tak, żeby dokładnie przykryć cały farsz.

2. Tak gotowe piersi z kurczaka maczać w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi ( płatki najlepiej rozdrabniać wałkiem co ciasta). Smażyć na oleju na małym ogniu, tak żeby mięsko dokładnie zrobiło się z każdej strony. Należy pamiętać, że smak panierki zależy w dużej mierze od jej rozdrobnienia. Im większe kawałki pozostawiły tym będzie bardziej chrupiąca, ale też twardsza.

5 komentarzy:

  1. fajne jest to pieczarkowe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... pieczarkowe nadzienie i chrupiaca panierka, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałości u Ciebie :) bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można danie przygotować np dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Można je przygotować wcześniej jedynak samo panierowanie i smażenie zostawiłabym na dzień, w którym ma być podane ze względu na to, żeby panierka nie stwardniała a mięso nie straciło swojej soczystości

    OdpowiedzUsuń