Dziś na obiad przygotowałam po raz pierwszy klopsiki w sosie pomidorowym. Mięso mielone jadłam zawsze jedynie w formie kotletów mielonych, dlatego postanowiłam zrobić coś innego z tym składnikiem. Przepis na klopsiki pochodzi z bloga Waniliowo i w oryginalnej wersji jest podany z makaron. Ja podałam je z tłuczonymi ziemniakami, do samych klopsików dodałam dodatkowo bułkę, a sos zrobiłam na bazie jogurtu. Serdecznie polecam, wyszły wyśmienite!
SKŁADNIKI ( na 10 klopsików):
Klopsiki:
- 250 g mielonego mięsa
- 1roztrzepane jajko
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół dużej bułki namoczonej w wodzie
- sól, pieprz
- masło + olej do smażenia
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3-4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- sól, pieprz
- szklanka bulionu
- 1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Wszystkie składniki na klopsiki dokładnie ze sobą. Formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na maśle połączonym z olejem. Podczas smażenia dokładnie obracać klopsiki, tak żeby usmażyły się równo z każdej strony.
2. Rozgrzać masło w garnku, dodać paprykę w proszku i smażyć przez chwilkę, następnie dodać koncentrat pomidorowy, jogurt lub śmietanę i szklankę wrzącego bulionu, doprawić do smaku ( ja nie doprawiałam, gdyż smak sosu był bardzo intensywny) i gotować sos przez kilka minut aż do zgęstnienia. Wrzucić do niego klopsiki i całość gotować jeszcze przez chwilę.
ale apetyczne są te klopsiki!
OdpowiedzUsuńklopsiki w sosie pomidorowym uwielbiam (rzecz jasna w wersji wegańskiej;)
OdpowiedzUsuńspróbuj Karolinko następnym razem zrobić sosik z pomidorów z puszki- na pewno będzie jeszcze pyszniej;)
ciepło pozdrawiam w ten chłodny dzień;)
bardzo lubie klopsiki:) pyszne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji lubię chyba nawet bardziej niż kotlety.
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego ale mi klopsiki kojarzą się z jedzeniem z kuchni w sklepach IKEI. Jakoś nie przypadły mi one do gustu
OdpowiedzUsuń