SKŁADNIKI:
Mięso:
- 2 udka z kurczaka
- przyprawa typu ziarenka smaku
- sól, pieprz
- słodka czerwona papryka
- oliwa
Sos:
- 1 cebula
- szklanka bulionu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka mąki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Udka gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Następnie wyciągnąć je z wody, przyprawić pieprzem, ziarenkami smaku i słodką czerwoną papryką. Smażyć na rozgrzanej oliwie na małym ogniu.
2. Pod koniec smażenia dodać do mięsa pokrojoną w piórka cebulę i smażyć na złoto. Następnie odlać tłuszcz z patelni i wlać do niej bulion. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, a następnie dusić mięso w bulionie przez ok. 20- 30 minut, aż wypuści delikatny "sos". Na końcu gotowy sos podbić mąką. Danie podawać z kaszą gryczaną.
mój Połówek lubi takie mięska - ja bym nie gotowała, tylko przesmażyła i dusiła. choć taki spory kawał mięska to długo musi trwać. i z kaszą - poezja! dobrze że Mój tego nie widzi bo ma dietę i może za rok sobie takie pyszności skubnie
OdpowiedzUsuńciepło pozdrawiam!
apetyczny ten kurczaczek:)
OdpowiedzUsuńlubię kaszę ale w takiej kombinacji nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń