SKŁADNIKI:
- 1 duża pietruszka
- pół selera
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 2 jajka
- pół puszki groszku konserwowego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki, seler, marchewkę, pietruszkę i jajka ugotować do miękkości. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
2. Ugotowane warzywa przecisnąć do garnka przez sitko. Dodać cebulę, ogórki groszek, majonez i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
sałatkę warzywną lubię, ale daję stanowczo więcej marchewki w stosunku do ziemniaków. i obowiązkowo ogórki kiszone. choć z korniszonami może być smakowicie;)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak nasza poczciwa salatka wielowarzywna:)
OdpowiedzUsuńwiesz co? dzięki Tobie chyba w końcu się zmobilizuję i ją zrobię, bo myślę o niej średnio dwa razy na tydzień :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sałatkę warzywną. zawsze smakuje tak samo, Twoja wygląda super. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńjeżeli jarzyny przeciśniemy przez sitko,to będzie to raczej rodzaj pasty ,a nie sałatka warzywna.Mnie się nie podoba.Wygląda to na "bylejakośc".Warzywa powinno się kroic.
OdpowiedzUsuńSitko musi mieć kwadratowe oczka takiej wielkości, żeby po przeciśnięciu z warzyw powstawały "kostki", wtedy gwarantuję, że nie wyjdzie pasta.
OdpowiedzUsuń