poniedziałek, 20 grudnia 2010

Lemon curd

      Dzisiaj szybciutko dodaje przepis na lemon curd, który podpatrzyłam na tym blogu. Jest to niezwykle dobry cytrynowy krem, który możemy dodawać, np. do ciastek, serników, deserów. Ja przyrządziłam go z myślą o serniku, który upiekę w tym tygodniu :)


SKŁADNIKI:
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 3 żółtka
  • 200g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie zmiksować. Podgrzewać w rondelku na  małym ogniu cały czas mieszając. Lemon curd jest gotowy, gdy jego konsystencja  przypomina budyń lub kisiel. Gotowy przełożyć do słoika. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Gotową masę przełóż do słoiczka i po ostygnięciu przechowuj w lodówce. 

3 komentarze: