Źródło: Dorota smakuje
- 3/4 butelki czerwonego wina półsłodkiego
- 2 mandarynki
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- ok 4 cm świeżego imbiru ( dałam proszkowany)
- 6 goździków
- 2 ziarna kardamonu
- gwiazdka anyżu
- 4 łyżki dobrej czarnej herbaty
- 1 litr wody
- 6-8 łyżek cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier. Wodą zalać herbatę, goździki, kardamon i anyż. Odstawić na 10 minut. Cytrusy sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki, wrzucić do naczynia i zalać winem. Całość odcedzić przez sitko kilka razy.
Piękny !
OdpowiedzUsuńFantastyczny napój! Chętnie jutro taki zrobię bo chyba mam wszystkie składniki:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że świetnie nadałby się też na sylwestrową imprezę ;)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wyśmienicie. a jak myślisz czy czarna herbata jest niezbędna, czy też można ją podmienić na jakąś inną?
OdpowiedzUsuńMalwinko nigdy nie robiłam z inną. Czarna herbata w połączeniu z przyprawami i cukrem, całkowicie zmienia swój smak i dzięki temu nie przytłacza wina tylko dopełnia go niesamowitym aromatem. Nie wiem czy taki efekt uzyska się za pomocą normalnej herbatki. Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, dlatego jeśli wypróbujesz to daj znać jak wyszło, sama jestem ciekawa:)
OdpowiedzUsuńw tym sęk że ja czarnej herbaty nie pijam od lat kilkunastu (jakieś opory mam dziwne). będę próbować w sylwestra zrobić eksperyment z inna herbatką;)
OdpowiedzUsuńale narobilas mi smkaku:) chetnie bym poprobowala:)
OdpowiedzUsuń