poniedziałek, 27 grudnia 2010

Poncz cytrusowo-korzenny

      Dzisiaj podaje przepis na bardzo dobry i niezwykle aromatyczny poncz cytrusowo- korzenny. Bardzo rozgrzewa i idealnie nadaje się na chłodne, zimowe wieczory :)
Źródło: Dorota smakuje


SKŁADNIKI:

  • 3/4 butelki czerwonego wina półsłodkiego
  • 2 mandarynki
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • ok 4 cm świeżego imbiru ( dałam proszkowany)
  • 6 goździków
  • 2 ziarna kardamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 4 łyżki dobrej czarnej herbaty
  • 1 litr wody
  • 6-8 łyżek cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier. Wodą zalać herbatę, goździki, kardamon i anyż. Odstawić na 10 minut. Cytrusy sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki, wrzucić do naczynia i zalać winem. Całość odcedzić przez sitko kilka razy. 

7 komentarzy:

  1. Fantastyczny napój! Chętnie jutro taki zrobię bo chyba mam wszystkie składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że świetnie nadałby się też na sylwestrową imprezę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się wyśmienicie. a jak myślisz czy czarna herbata jest niezbędna, czy też można ją podmienić na jakąś inną?

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwinko nigdy nie robiłam z inną. Czarna herbata w połączeniu z przyprawami i cukrem, całkowicie zmienia swój smak i dzięki temu nie przytłacza wina tylko dopełnia go niesamowitym aromatem. Nie wiem czy taki efekt uzyska się za pomocą normalnej herbatki. Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, dlatego jeśli wypróbujesz to daj znać jak wyszło, sama jestem ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. w tym sęk że ja czarnej herbaty nie pijam od lat kilkunastu (jakieś opory mam dziwne). będę próbować w sylwestra zrobić eksperyment z inna herbatką;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobilas mi smkaku:) chetnie bym poprobowala:)

    OdpowiedzUsuń