Składniki: ( na 30 rurek)
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 250 g gęstej śmietany
- szczypta soli
- 2 płaski łyżki cukru + troszkę do obtoczenia
- żółtko
1. Z podanych powyżej składników zagnieść dokładnie ciasto. Owinąć folia aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Ciasto pokroić w długie paski o szerokości ok. 1.5-2,0 mm.
2. Foremki na rurki wysmarować masłem. Ciasto nawijać na rurki pod lekkim skosem, tak by paski delikatnie na siebie nachodziły. Nawijanie ciasta zawsze zaczynać od węższej strony rurki. Tak przygotowaną rurkę posmarować roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Jedną stronę rurki posypać cukrem, delikatnie go dociskając, żeby "trzymał" się ciasta.
3. Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Rurki układać na papierze do pieczenia ( ja stawiałam je pionowo, żeby się równomiernie upiekły). Piec przez ok. 15-20 minut do delikatnego zarumienienia się ciasta. Gotowe, wyjąć z piekarnik i poczekać, aż ostygną, po czym delikatnie wyjąć z nich foremki ( powinny same wyskoczyć). Rurki nadziewać za pomocą szprycy ulubionym kremem.
musze się rozejrzeć za tymi foremkami. takie domowe rurki z kremem muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuńJa mam dwa komplety rurek tzn. foremek i już od bardzo dawna przymierzam się, żeby je wykorzystać no ale jakoś tak mi ciągle schodzi. A przypominam sobie o nich za każdym razem jak ktoś opublikuje swój przepis na rurki:)
OdpowiedzUsuńach, jak dawno nie jadlam takich rurek... a Twoje mnie bardzo kusza:)
OdpowiedzUsuńMuszę kupic wreszcie foremki na rurki. Zjadłabym taką z ogromną przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Moja mama takie kiedyś robiła, były pyszne, muszę znowu ją na to pieczenie namówić. Dzięki za przypomnienie.
OdpowiedzUsuń