SKŁADNIKI:
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka pomidorów w puszcze ( lub koncentrat pomidorowy)
- 500 ml bulionu
- kilka grzybów mun
- 3 łyżki pędów bambusa
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki
- papryka słodka mielona
- 1,5 łyżki imbiru (płaska)
- sól, pieprz
1. Marchewkę obrać, pokroić w małe słupki. Paprykę, cebulę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.
Wszystko wrzucić go bulionu, dodać pędy bambusa, grzyby i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną ( ok. 30 minut).
2. Dodać pomidory w puszcze razem z zalewą. Jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku imbirem, papryką, solą i niedużą ilością pieprzu. Dodać kukurydzę. Wlać odrobinę soku z puszki od ananasa.
Wymieszać. Sos podbić mąką, tak żeby był dosyć gęsty.
uwielbiam słodko kwaśne sosy do kurczaka. Zapiszę sobie do wypróbowania
OdpowiedzUsuńSuper, robiłam kiedys podobny ale już o nim zapomniałam, a teraz sobie przypomniałam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki sos i fajnie wiedziec, że mogę zrobic go sama :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńtaki sos na pewno jest smaczny:) i fajnie jest miec pod reka taki sloiczek sosiku:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :) lubię takie sosy :) Wszystkie Naj w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuń