czwartek, 30 grudnia 2010

Sos słodko-kwaśny

      Wreszcie zrobiłam sos słodko-kwaśny. Odkładałam go już od kilku miesięcy, sama nie wiem czemu. Wyszedł naprawdę dobry, o wiele lepszy niż sosy proszkowane. Pomieszałam składniki z różnych przepisów i udało się stworzyć bardzo fajny smak. Z mojej porcji wyszło go na ok. 3 duże słoiki, ale oczywiście wszystko zostało zjedzone w jeden dzień :P Następnym razem przygotuje go właśnie z myślą o słoiczkach. Przyda się w dni kiedy nie mam czasu na gotowanie :) Sos bardzo dobrze smakuje podany z kurczakiem i ryżem.

SKŁADNIKI:
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka pomidorów w puszcze ( lub koncentrat pomidorowy)
  • 500 ml bulionu
  • kilka grzybów mun
  • 3 łyżki pędów bambusa
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki 
  • papryka słodka mielona
  • 1,5 łyżki imbiru (płaska)
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Marchewkę obrać, pokroić w małe słupki. Paprykę, cebulę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.
Wszystko wrzucić go bulionu, dodać pędy bambusa, grzyby i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną ( ok. 30 minut).

2. Dodać pomidory w puszcze razem z zalewą. Jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku imbirem, papryką, solą i niedużą ilością pieprzu. Dodać kukurydzę. Wlać odrobinę soku z puszki od ananasa.
Wymieszać. Sos podbić mąką, tak żeby był dosyć gęsty.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam słodko kwaśne sosy do kurczaka. Zapiszę sobie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, robiłam kiedys podobny ale już o nim zapomniałam, a teraz sobie przypomniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki sos i fajnie wiedziec, że mogę zrobic go sama :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki sos na pewno jest smaczny:) i fajnie jest miec pod reka taki sloiczek sosiku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny :) lubię takie sosy :) Wszystkie Naj w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń