SKŁADNIKI:
- suszone grzyby,np. prawdziwki, podgrzybki ( od ilości będzie zależeć ilość sosu)
- 1 cebula
- duży gęsty jogurt lub śmietana 12%
- mąka
- pietruszka
- sól, pieprz, maggi
1. Grzyby gotować w wodzie do miękkości. Powstanie wywar. Wlać go wraz z grzybami na patelnię. Dodać pokrojoną piórka cebulę i dusić przez ok. 10 minut.
2. Do wywaru dodać jogurt lub śmietanę, w takiej ilości żeby sos zrobił się kremowy. Podgrzewać dalej, ale nie zagotowywać. Dodać sól, pieprz i maggi do smaku. Całość podbić niewielką ilością mąki ( rozmieszać mąkę z sosem w kubku, żeby nie powstały grudki). Do gotowego sosu wrzucić niewielką ilość pietruszki.
Uwielbiam taki sosik. Do niego bagietka i nic więcej do szczęscia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńLubię ten sos:)
OdpowiedzUsuńsosik gzrybowy... pycha:)
OdpowiedzUsuńNajlepszy sos grzybowy jaki jadałam, robiła moja Babcia. I chyba trochę z lęku, że mój nie będzie nawet troszkę podobny w smaku nie mierzę się z nim...
OdpowiedzUsuńU mnie z kolei najlepszy robi Mama albo Tato, więc ja sama nie podważam autorytetu :)
OdpowiedzUsuń