czwartek, 9 grudnia 2010

Sernik z białą czekoladą i chałwą w cieście francuskim

       To najlepszy na świecie sernik. Wiem, że W. ma zdolności kulinarne, ale to ciasto przeszło samo siebie. Nie wiem do czego porównać ten smak, na pewno do czegoś najlepszego. Sernik jest wspaniałym połączeniem białej czekolady, chałwy i płatków migdałowych. A najwspanialsze jest w nim to, że włożony został w ciasto francuskie, które tak przeszło jego aromatem, że ciężko opisać mi ten wspaniały smak:) W każdym razie jest on najcudowniejszym ciastem jakie jadłam i szczerze polecam je wszystkim łasuchom :)  Przepis na sernik pochodzi od Arabeski.  Jednak w oryginale zamiast ciasta francuskiego dodaje się ciasto phyllo. Upieczony został już kilkakrotnie i za każdym razem smakuje wspaniale. 
          Sernik z białą czekoladą i chałwą w cieście francuskim został również nagrodzony przez krytyka kulinarnego Piotra Bikonta w ramach Wyborów Kulinarnego Bloga Roku 2011. Przepis na niego został opublikowany w książce "Najlepsze przepisy polskich blogerów" sygnowaną marką Lurpak, która właśnie znalazła się w sprzedaży największych księgarni w Polsce.
     




SKŁADNIKI ( na tortownicę 21 cm):

Ciasto:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • masło
Sernik:
  • 900 g sera do serników 
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • niecałe pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 4 jajka
    ok. 120 g białej czekolady
  • 170 g grubo posiekanej chałwy waniliowo-orzechowej
Do posypania:
  • 7 łyżek płatków migdałowych
  • 80 g drobno startej chałwy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Ciasto francuskie oraz tortownicę posmarować masłem. Ciastem wyłożyć tortownicę, naciągając je tak, aby dopasować dokładnie do formy. 

2. Ser, mleko skondensowane, cukier, sok cytrynowy, ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy i jajka wrzucić do dużej miski. Ubijać mikserem do dokładnego wymieszania składników ( do powstania kremowej masy). Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i chałwę posiekaną na grubsze kawałki . Wszystko wymieszać. Masę wlać do tortownicy z ciastem. Zwisające
brzegi ciasta francuskiego zawinąć do środka na sernik. Środek posypać startą chałwą i płatkami migdałowymi.

3. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić i "objechać" nożem dookoła, żeby sernik odstawał od brzegów formy. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

9 komentarzy:

  1. wow, fajny pomysł na to ciasto francuskie! sto lat!

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystkiego najlepszego! Taki sernik i takie prezenty i mi się marzą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały urodzinowy tort! Z ciastem francuskim nigdy nie piekłam.Czas wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny tort!!! ach, na pewno przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystkiego najlepszego :)
    cóż za cudnie dobrane prezenty, szczególnie ten serniczek-tort :) wspaniałości

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny torcik, na cieście francuskim jeszcze nie widziałam :) No i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  7. powiem jedno, moja dziewczyna zrobila mi identyczny jak ten na obrazku, niebo w gebie :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. 54 year old Help Desk Operator Danielle Durrance, hailing from Oromocto enjoys watching movies like Bright Leaves and Urban exploration. Took a trip to Rock Drawings in Valcamonica and drives a Alfa Romeo 8C 2300 Castagna Drop Head Coupe. Jej komentarz jest tutaj

    OdpowiedzUsuń