czwartek, 13 stycznia 2011

Makaron penne w sosie brokułowo- serowym

      Kolejny makaron, który naprawdę warto spróbować. Sos brokułowo - serowy jest wyśmienity. Na początku bałam się, że będzie zbyt "ciężki", jednak dodatek warzyw i bulionu bardzo zrównoważył jego smak. Jest to bardzo szybkie danie ze znakomitym efektem końcowym :)


SKŁADNIKI ( 2-3 porcje):
  • makaron penne
  • 1 brokuł (500g)
  • 2 małe kiełbaski drobiowe
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 serek topiony (100g)
  • ser pleśniowy typu Lazur (100g)
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł ugotować w lekko posolonej wodzie. Papryki pokroić w paski i przysmażyć na oliwie do miękkości. Kiełbaski pokroić w kostkę i również podsmażyć.

2. Do kiełbasek wlać bulion. Dodać serek topiony i serek pleśniowy. Podgotować i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Wrzucić połowę brokuł i rozgnieść widelcem. Dodać gałkę muszkatołową i całość wymieszać.

3. Na talerz nałożyć makaron i paprykę, wszystko polać sosem brokułowo- serowym. Na górze poukładać pozostałe różyczki brokuł.

4 komentarze:

  1. Chętnie spróbowałabym takiego dania... Smakowita kombinacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda idealnie! już czuję wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń