SKŁADNIKI ( 2-3 porcje):
- makaron penne
- 1 brokuł (500g)
- 2 małe kiełbaski drobiowe
- 2 szklanki bulionu
- 1 serek topiony (100g)
- ser pleśniowy typu Lazur (100g)
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa
1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł ugotować w lekko posolonej wodzie. Papryki pokroić w paski i przysmażyć na oliwie do miękkości. Kiełbaski pokroić w kostkę i również podsmażyć.
2. Do kiełbasek wlać bulion. Dodać serek topiony i serek pleśniowy. Podgotować i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Wrzucić połowę brokuł i rozgnieść widelcem. Dodać gałkę muszkatołową i całość wymieszać.
3. Na talerz nałożyć makaron i paprykę, wszystko polać sosem brokułowo- serowym. Na górze poukładać pozostałe różyczki brokuł.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym takiego dania... Smakowita kombinacja.
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie! już czuję wiosnę :)
OdpowiedzUsuńmniam, bardzo kuszace danie;)
OdpowiedzUsuń