SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1,5 łyżeczki zielonej pasty curry
- łyżka przyprawy Chiang Mai Curry (do kuchni tajskiej)
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- kilka grzybów mun
- 1 czerwona cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- sól, pieprz
- oliwa
1. Filet z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić na patelnie z oliwą, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą Chiang Mai Curry i smażyć.
2. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić do mięsa. Papryki pokroić w paski. Grzyby gotować 15-20 minut. Pastę curry wymieszać dokładnie z mleczkiem kokosowym i wlać do kurczaka.
3. Przyprawić słodką papryką i chilli. Wrzucić żółtą i czerwoną paprykę i całość dusić pod przykryciem tak długo, aż zmięknie. Pod koniec dodać grzyby i dusić jeszcze 3 minuty. Podawać z ryżem. Można przyozdobić liściem sałaty lodowej.
Wygląda niezwykle apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie się prezentuje. Lubię takie smaki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKarolino, widzę, że i Ty złapałaś bakcyla azjatyckich smaków. Bardzo lubię grzyby mung. Właśnie niedawno odkryłam, że mam je gdzieś na dnie szafki kuchennej i trzeba będzie coś z nimi przyrządzić. Najlepiej sprawdzają się w daniach chińskich. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwyjątkowo apetycznie u Ciebie Karolinko;) ja w niedzielę robiłam tajskie curry , to świetne smaki
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńbosko! przepyszne smaki
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńKurczak i curry = pyszne :) Moje smaki!
OdpowiedzUsuńsmakowite jedzonko:)
OdpowiedzUsuń