niedziela, 30 stycznia 2011

Makaron z cieciorką w sosie pomidorowo- paprykowym

      Wreszcie nadszedł długo oczekiwany dzień... ugotowałam danie z cieciorką :) I co najważniejsze cała moja rodzina jest nią zachwycona. Nie wiem jak wcześniej mogłam o niej nie wiedzieć, jest naprawdę bardzo smaczna, wyrazista w smaku i co najważniejsze syta, dzięki czemu można ją dodawać jako zamiennik do wielu dań obiadowych:) Moje początki z cieciorką zaczęłam od makaronu w sosie pomidorowo- paprykowym. Wyszedł wyśmienity, z tego wszystkiego moja mama wyjadła połowę z patelni, nim w ogóle znalazł się na talerzu :)


SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
Źródło: TVNStyle
  • szklanka dowolnego makaronu ( u mnie świderki)
  • 1 puszka cieciorki
  • czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • ulubione zioła ( u mnie tymianek, bazylia)
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • garść posiekanej pietruszki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Makaron przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości składników często mieszając, żeby czosnek się nie przypalił.

2. Dodać pomidory z puszki oraz odsączoną cieciorkę. Wszystko wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i chilli. Do całości wrzucić gotowy makaron i jeszcze raz wymieszać. Podawać posypane posiekaną pietruszką.

14 komentarzy:

  1. Kolorowe i bardzo apetyczne danie. Pewnie kiedyś wypróbuje :) pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. do sosiku dodałabym szczyptę cukru by podkreślić smak pomidorków. jak dla mnie pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez podjadła z patelni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobają mi się takie połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dziwię się Mamie ani reszcie rodziny:)pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne danie. Bardzo lubię cieciorkę, odkąd ją sama gotuję. Nie smakuje mi ta z puszki. Przepis notuję do wykorzystania. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. do cieciorki wciąż się przekonuję, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To prawda, że cieciorka jest fajnym dodatkiem do dań. Fajny przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Często zdarzało mi się robić takie danie na samym początku mojej przygody z gotowaniem (która zaczęła się półtora roku temu w akademiku, początku studiów) :) Proste, pyszne i zdrowe - nadal lubię! Osobiście uważam, że najlepiej smakuje z makaronem pełnoziarnistym. I nie wiem, dlaczego, ale tak jak napisałaś - zauważyłam taką zależność, że jak wrzuci się makaron do sosu pod koniec przygotowywania dań tego typu, to całość smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń