SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
Źródło: TVNStyle
- szklanka dowolnego makaronu ( u mnie świderki)
- 1 puszka cieciorki
- czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- ulubione zioła ( u mnie tymianek, bazylia)
- szczypta chilli
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
- garść posiekanej pietruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Makaron przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości składników często mieszając, żeby czosnek się nie przypalił.
2. Dodać pomidory z puszki oraz odsączoną cieciorkę. Wszystko wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i chilli. Do całości wrzucić gotowy makaron i jeszcze raz wymieszać. Podawać posypane posiekaną pietruszką.
Kolorowe i bardzo apetyczne danie. Pewnie kiedyś wypróbuje :) pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńlubię takie dania
OdpowiedzUsuńdo sosiku dodałabym szczyptę cukru by podkreślić smak pomidorków. jak dla mnie pycha;)
OdpowiedzUsuńpiękny makaron!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńchetnie bym pojadla:)
OdpowiedzUsuńja tez podjadła z patelni ;)
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się takie połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się Mamie ani reszcie rodziny:)pyszne danie!
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. Bardzo lubię cieciorkę, odkąd ją sama gotuję. Nie smakuje mi ta z puszki. Przepis notuję do wykorzystania. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńajjjj pychota
OdpowiedzUsuńdo cieciorki wciąż się przekonuję, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że cieciorka jest fajnym dodatkiem do dań. Fajny przepis;-)
OdpowiedzUsuńCzęsto zdarzało mi się robić takie danie na samym początku mojej przygody z gotowaniem (która zaczęła się półtora roku temu w akademiku, początku studiów) :) Proste, pyszne i zdrowe - nadal lubię! Osobiście uważam, że najlepiej smakuje z makaronem pełnoziarnistym. I nie wiem, dlaczego, ale tak jak napisałaś - zauważyłam taką zależność, że jak wrzuci się makaron do sosu pod koniec przygotowywania dań tego typu, to całość smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń