Wreszcie skusiłam się na kupno ciecierzycy. Wszędzie widzę z nią przepisy, jednak nigdy jej nie kosztowałam. Mam nadzieję, że smakuje także W. i będę mogła częściej przyrządzać z nią dania. Relacje zdam jutro ;)
SKŁADNIKI ( na 2 miski):
- pół sałaty lodowej
- filet z kurczaka
- sezam
- 2 łyżki miodu
- duży pomidor
- pół ogórka zielonego
- 4 rzodkiewki
- 4 łyżki jogurtu
- płaska łyżka czubricy
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
1. Filet pokroić na paseczki. Polać miodem i odłożyć na pół godzinki. Po tym czasie obtaczać w sezamie. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu na bardzo małym ogniu, żeby sezam się nie przypalił.
2. Sałatę porwać na kawałki. Wrzucić do miseczki. Dodaj pokrojony w ćwiartki pomidor, ogórek obrany ze skórki, pokrojony w grube plastry oraz rzodkiewkę pokrojoną w ćwiartki. Jogurt wymieszać z czubricą i słodką papryką. Polać przygotowane warzywa i wymieszać. Kawałki kurczaka nakładać na górę, posypując całość sezamem, który zostanie na patelni.
ale bym zjadła taką michę
OdpowiedzUsuńMnie by się taki obiad bardzo podobał :)
OdpowiedzUsuńfajnie się prezentuje, zarówno jako przekąska, jak i obiadek czy kolacja.
OdpowiedzUsuńpowiedz mi, jakiej czubrycy użyłaś?
pozdrawiam
Malwinko mam tylko czerwoną i zawsze jej używam. Za niedługo zamówię także zieloną, ale nigdy jej nie miałam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńLekko orientalne danie. Dopiero ostatnio odkryłam sezam jako świetny materiał na panierkę. A jest zarówno dużo zdrowszy, jak i smaczniejszy niż bułka tarta :)
OdpowiedzUsuńo, lekko, pożywnie i tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńale ten kurczak musiał przyjemnie chrupać :)
OdpowiedzUsuńLubimy dania z sezamem i nawet dziś będziemy w nim panierować rybkę;-)
OdpowiedzUsuń