sobota, 29 stycznia 2011

Miska warzyw z sezamowo- miodowym kurczakiem

      Dziś bardzo zdrowo, z dużą ilością warzyw, pysznym jogurtowym sosem z czubricą, a że także obiadowo to i  z dodatkiem sezamowo- miodowych kawałków kurczaka :) Dla mnie to rewelacyjny obiad, lekki, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny. Oczywiście dla większych łakomczuchów nie nadaje się na samodzielny obiad, jednak jako dodatek sałatka też będzie się świetnie spisywała.
       Wreszcie skusiłam się na kupno ciecierzycy. Wszędzie widzę z nią przepisy, jednak nigdy jej nie kosztowałam. Mam nadzieję, że smakuje także W. i będę mogła częściej przyrządzać z nią dania. Relacje zdam jutro ;)


SKŁADNIKI ( na 2 miski):
  • pół sałaty lodowej
  • filet z kurczaka
  • sezam
  • 2 łyżki miodu
  • duży pomidor
  • pół ogórka zielonego
  • 4 rzodkiewki
  • 4 łyżki jogurtu
  • płaska łyżka czubricy
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Filet pokroić na paseczki. Polać miodem i odłożyć na pół godzinki. Po tym czasie obtaczać w sezamie. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu na bardzo małym ogniu, żeby sezam się nie przypalił.

2. Sałatę porwać na kawałki. Wrzucić do miseczki. Dodaj pokrojony w ćwiartki pomidor, ogórek obrany ze skórki, pokrojony w grube plastry oraz rzodkiewkę pokrojoną w ćwiartki. Jogurt wymieszać z czubricą i słodką papryką. Polać przygotowane warzywa i wymieszać. Kawałki kurczaka nakładać na górę, posypując całość sezamem, który zostanie na patelni.

8 komentarzy:

  1. Mnie by się taki obiad bardzo podobał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie się prezentuje, zarówno jako przekąska, jak i obiadek czy kolacja.
    powiedz mi, jakiej czubrycy użyłaś?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinko mam tylko czerwoną i zawsze jej używam. Za niedługo zamówię także zieloną, ale nigdy jej nie miałam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekko orientalne danie. Dopiero ostatnio odkryłam sezam jako świetny materiał na panierkę. A jest zarówno dużo zdrowszy, jak i smaczniejszy niż bułka tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, lekko, pożywnie i tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ten kurczak musiał przyjemnie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubimy dania z sezamem i nawet dziś będziemy w nim panierować rybkę;-)

    OdpowiedzUsuń