środa, 2 lutego 2011

Małe ciasteczka z powidłami śliwkowymi

      Bardzo szybki i prosty przepis na małe ciasteczka z powidłami śliwkowymi. Zapewniam, że takie ciasteczka wyjdą, każdemu, nawet tym, którzy zarzekają się na wszystko, że nie potrafią gotować ani piec :) Ich przygotowanie trwa zaledwie 10 minut, pozostały czas to pieczenie, który też jest bardzo krótki. Polecam dla leniwych osób :)


SKŁADNIKI:
  • 125 g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki cukru do wypieków z cynamonem ( może być zwykły cukier waniliowy)
  • 40 g cukru kryształu
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • ulubione powidła ( u mnie śliwkowe)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem cynamonowym na gładką masę. Dodać żółtko, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać kulki, a w środku zrobić palcem dziurkę. Do dziurek za pomocą szprycy wciskać niewielką ilość powideł. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

6 komentarzy:

  1. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i w dodatku lekko cynamonowe...niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam maleńkie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowite ciasteczka, idealne do schrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie fajne te ciacha. myślałam ostatnio o takich, bo mam pyszny dżemik pomarańczowy do wykorzystania;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają cudnie delikatnie i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że te smakowałyby mi bardziejniż bananowe... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń