SKŁADNIKI:
- 125 g margaryny
- 2 płaskie łyżeczki cukru do wypieków z cynamonem ( może być zwykły cukier waniliowy)
- 40 g cukru kryształu
- 1 żółtko
- 200 g mąki ziemniaczanej
- ulubione powidła ( u mnie śliwkowe)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem cynamonowym na gładką masę. Dodać żółtko, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać kulki, a w środku zrobić palcem dziurkę. Do dziurek za pomocą szprycy wciskać niewielką ilość powideł. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Pyszne, łatwe w przygotowaniu i w dodatku lekko cynamonowe...niebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam maleńkie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńsmakowite ciasteczka, idealne do schrupania:)
OdpowiedzUsuńjakie fajne te ciacha. myślałam ostatnio o takich, bo mam pyszny dżemik pomarańczowy do wykorzystania;)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie delikatnie i pysznie
OdpowiedzUsuńMyślę, że te smakowałyby mi bardziejniż bananowe... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń