czwartek, 6 stycznia 2011

Udka w sosie węgierkowym

      Dzisiaj podaje przepis na jedne z najlepszym udek z kurczaka jakie jadłam. Przepis znalazłam tutaj i od razu mnie zachwycił. Co prawda w źródle nazywają się udkami po cygańsku, jednak dla mnie to nic innego jak pyszny sos węgierkowy. Jest tak dobry, że można wyjeść go sam łyżką ;) Jest to bardzo ciekawe urozmaicenie zwykłego kurczaka. 


SKŁADNIKI:
  • udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki powideł węgierkowych
  • 10 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki łagodnego keczupu + 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 cebule
  • masło
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Udka obrać ze skóry,  posypać solą, pieprzem i papryką w proszku. Smażyć na maśle do zarumienienia.

2. Przygotować sos: w garnku zeszklić na maśle pokrojoną w piórka cebulę. Dodać śliwki, wymieszany ketchup z koncentratem, wodę, cukier i powidła. Zagotować.  .

3.  Udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę.

5 komentarzy:

  1. fajny ten sosik. na pewno by smakował mojemu Połówkowi;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie taki sosik też by smakował - genialny pomysł! Akurat mam w lodówce napoczęty słoiczek domowych powideł, więc może wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi się, że wyjątkowo by mi smakował - ja lubię kurczaka na słodko.
    Rodzina niestety nie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. z podobnym sosem zazwyczaj jadałam schab, ale kurczaka z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  5. Karolinko! Udka w takim wydaniu z pewnością smakują wyśmienicie. Robiłam w ten sposób filety owinięte w boczek.
    Kupiłam ostatnio takie talerze deserowe, wróciłam po duże, ale już nie było :)

    OdpowiedzUsuń