poniedziałek, 28 lutego 2011

Francuska zupa cebulowa z grzankami i serem gruyère

      Nie jest zwolenniczką zup, jednak tą uwielbiam i z czystym sumieniem mogę polecić. Dla mnie jest idealna. Co dziwne, nie jestem także zwolenniczką cebuli, jednak w zupie cebulowej nie czuć cebuli, a wykwintny smak, który ciężko opisać słowami i porównać do czegokolwiek. Nim znalazłam ten przepis zupę przyrządzałam bez białego wina, ale teraz wiem, że jest ono niezbędne żeby uzyskać tak dobry smak. Polecam każdemu :)


SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
Źródło: "Podróże kulinarne. Kuchnia francuska"
  • 4 duże cebule (800g)
  • 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki wody
  • 50g masła
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1 mała bagietka
  • 1 szklanka drobno startego sera gruyère (125g) (jako zamiennik można użyć innego sera żółtego)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Masło rozpuścić na patelni i smażyć na niej cebulę pokrojoną w piórka. Mieszać przez ok. 20-30 minut, aż uzyska złoty kolor.

2. Do garnka wlać wino. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę. Dodać wodę, bulion wołowy, liść laurowy i ponownie zagotować ( jeżeli ktoś ludzi mocniejszy smak zupy to należy dodać troszkę mniej wody).

3. Obsmażone cebule oprószyć mąką i smażyć ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Powoli dodawać ją do garnka z zupą i mieszać do ponownego zgęstnienia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut bez przykrycia na małym ogniu. Wyjąć liść laurowy i dodać tymianek.

4. Gdy zupa zgęstnieje, pokroić bagietkę na kromki. Piec na patelni bez tłuszczu lub z dodatkiem odrobiny oliwy. Obrócić i na każdą nałożyć po łyżeczce startego sera. Smażyć do roztopienia się sera.

5. Na dno talerzy położyć resztę sera, zalać zupą, a na wierzchu położyć grzanki.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam smak gruyera, a na tą zupę mam od dawna ochotę, coś nie bardzo mi wychodzi, więc wciąż się tylko oblizuję ze smakiem na widok tej zupy za każdym razem gdy widzę ją u kogoś na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusisz tą zupą, chociaz i grzanka niczego sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ta zupka :) Musi byc pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja jestem wielką zwolenniczką zup, uwielbiam je :-) takiej nigdy jeszze nie spróbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką zupę. Robię ją raz na jakiś czas. Ustepuje jej tylko czosnkowa.

    OdpowiedzUsuń
  6. od dawna obiecuję sobie, że ją zrobię. może już jutro..?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super zupka wczoraj robiłam rodzinka oczarowana-polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodałam topiony serek złoty emmentaler rozpuszczony z masłem i mlekiem - super smakuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zerwałech u heńka na polu trzi cebule i chodu do doma naważić zupy, stara zamiast sera starła z podeszwy stopy skóry a wino zech wypił pod samem przy koszykach. no i zupa zajbioza stara puźniej pierdziałą że aż miło i ciepło było pod pierzyną

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa jest fantastyczna! Robię trzeci raz :) Dodaję tylko mniej wody (maks szklankę), a jako przyprawy majeranek, bazylię, oregano i zioła prowansalskie.

    OdpowiedzUsuń