SKŁADNIKI ( na 4 quesadillas):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. + moje zmiany
- 8 pszennych tortilli ( mogą być kupne)
- ok. 480 g piersi z kurczaka
- 250 g sera cheddar ( może być inny żółty)
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- szczypta sproszkowanej ostrej papryki
- 2 łyżeczki kminku
- 1 mała czerwona cebula
- oliwa
Dodatkowo: ( opcjonalnie)
- 4 liście zielonej sałaty
- 3-4 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu
- łyżeczka cukru
Na pszenne tortille domowe ( 8 sztuk):
- 3 szklanki mąki pszennej
- niecałe 3/4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Przygotować tortille: mąkę, sól, proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy, dodajemy masło i całość ucieramy. Do składników dodajemy stopniowo wodę, wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne ( ciasto musi całkowicie odchodzić od miski). Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy jeszcze mąkę. Odstawiamy przykryte na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 8 części, każdą rozwałkujemy na cienkie, średniej wielkości tortille. Smażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy ścierką, żeby nie wyschły.
2. Kurczaka, papryki i cebulkę kroimy w kostkę. Cebulę smażymy na oliwie do zarumienienia, dodajemy przyprawy: ostrą paprykę i kminek. Całość mieszamy. Dodajemy czerwoną i zieloną paprykę i smażymy do miękkości. Na osobnej patelni smażymy kurczaka przyprawionego solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Gdy będzie gotowy dodajemy go do papryk i całość mieszamy.
3. Ser trzemy na tarce o grubych okach. Na jedną tortillę nakładamy ser, farsz i ponownie ser, a następnie zakrywamy drugą tortillą. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi plackami. Tak przygotowaną tortillę smażymy na nagrzanej patelni z oliwą do roztopienia się w środku sera i zarumienienia tortilli, a następnie ostrożnie przewracamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę.
4. Sałatę rozrywamy na małe kawałki. Łączymy ze śmietaną lub jogurtem i cukrem. Całość mieszamy. Nakładamy na gotowe quesadillas.
Quesadillas robiłam do tej pory tylko raz, ale ponieważ bardzo nam smakowały, będę powtarzać je częściej. Twoje wyglądają apetycznie :) I ten rozpuszczony ser...mniam :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić to danie, bo coś czuję że mój mąż będzie zachwycony. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
bardzo smaczne jedzonko:) tez robie podobnie, ale musze w koncu zrobic domowe tortille:)
OdpowiedzUsuńno nie powiem żebym nie nabrała śliny w usta
OdpowiedzUsuńCudnie wygladaja! A ze niedawno kupilam ksiazeczke z kuchnia meksykanska, u mnie tez wkrotce pojawia sie quesadillas :)
OdpowiedzUsuń