SKŁADNIKI ( dla 3 osób):
- makaron ( najlepiej spaghetti lub świderki)
- opakowanie sera twarogowego półtłustego
- 3 jabłka ( ważne żeby były miękkie, np. renety)
- szczypta cynamonu
- garść rodzynek
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki żurawiny w słoiczku
- 3 łyżeczki cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odsączyć po 3 minutach. Ser twarogowy wrzucić do miski, zalać mlekiem i dokładnie rozgnieść. Dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon i garść rodzynek. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze odrobinę mleka.
2. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć, pokroić na kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą ( w niewielkiej ilości, tak żeby nie przykryła jabłek), dodać łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości. Powinna powstał konsystencja musu z kawałkami jabłek.
3. Na talerz wyłożyć makaron. Masę serową wyłożyć dookoła makaronu. Na środek nałożyć mus jabłkowy, a na niego po łyżce żurawiny. Przyozdobić resztą rodzynek.
uhuhu ile tu smaków
OdpowiedzUsuńjakie pyszne połączenie;)
OdpowiedzUsuńNiezła kompozycja:)
OdpowiedzUsuńLubie słodki obiadek czasem:)
OdpowiedzUsuńmakarony na słodko, to nie moje smaki, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia... to mam ochotę spróbowac :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe smaki. takie domowee :)
OdpowiedzUsuńAle słodki miks! Pamietam, że jako dziecko zajadałam się makaronem z serem i miodem. Pycha!
OdpowiedzUsuń