Tym czasem zapraszam na murzynka z masą kajmakową. Wbrew pozorom nie jest bardzo słodki, ponieważ nałożyłam cienką warstwę kajmaku, a górę posypałam herbatnikami. Osobiście wolę murzynka przełożonego dżemem, jednak zawsze robię go w tej wersji i chciałam teraz coś zmienić :)
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 margaryna
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 gotowej masy kajmakowej/krówkowej ( dostępna w Biedronce, Realu)
- 5 herbatników
1. Do garnka wrzucić cukier, mleko, kakao, cukier waniliowy i margarynę. Wszystko razem gotować przez ok. 10 minut ciągle mieszając. Ostudzić.
2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.
Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z blachy.
3. Masę kajmakową gotować w kąpieli wodnej ( puszkę włożyć do gotującej się wody i mieszać), aż masa zrobi się troszkę rzadsza. Posmarować górę murzynka. Herbatniki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać ciasto.
bardzo fajny pomysł na tą polewę i posypkę.. :-)
OdpowiedzUsuńNo proszę, murzynek po "tuning";-)
OdpowiedzUsuńBardzo zgrabnie dobrane smaki, wygląda modnie;-)
uwielbiam masę kajmakową, a przepis w stylu pimp my murzynek! pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńSzana
szczególnie ten wierzch mi się spodobał...
OdpowiedzUsuńOj,śliczne ciasto, bardzo zachęcająco. :)Z małą kawką, mniam...
OdpowiedzUsuńna samą myśl o masie kajmakowej moje ślinianki wariują :) bardzo apetyczna wersja murzynka
OdpowiedzUsuńDzięki Milenie odkryłam tego bloga i od razu stał się moim ulubionym :) A Murzynek zrobiłam, trochę się obawiając czy nie będzie za słodki.Ależ się myliłam, wyszedł fenomenalnie, cała rodzinka jest zachwycona. Pozdrawiam i czekam na więcej.
OdpowiedzUsuńGrażynaN.