SKŁADNIKI ( blacha 25x35 cm) :
Źródło: Arabeskawaniliowa
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 żołtek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 600 g sera białego półtłustego
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- puszka brzoskwiń
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i posiekać, dodać resztę składników i dokładnie zagnieść. Formę wysmarować dokładnie margaryną. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy, a pozostałą część zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażarki.
2. Przygotować masę serową : masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodać ser (jeśli korzystamy z sera twarogowego należy go zmielić co najmniej dwa razy. Nie jest to konieczne w przypadku kupna gotowego sera na serniki), jajko i proszek budyniowy. Wszystkie składniki razem wymieszać. Gotową masę wyłożyć równo na blachę z ciastem.
3. Brzoskwinie z puszki odcedzić z syropu i pokroić na plastry. Ułożyć gęsto na masie serowej. Białka ubić na sztywno, dodać do nich cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć na brzoskwinie. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na tarce na samą górę. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez 1 godzinę.
Sernik z brzoskwiniami robię od lat a z bardzo podobnego przepisu. To jeden z lepszych serników:)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam takiego sernika! Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńTo był mój pierwszy sernik który upiekłam, jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńSernik z brzoskwiniami i ciastem na wierzchu... Mmm.. Dawno takiego nie jadłam. Ale wiem, że jest pyszny.
OdpowiedzUsuńSmakowity serniczek. Robiłam go kiedyś i bardzo nam smakował:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wygląda wspaniale i powiem szczerze, że serniki zawsze zjadam w każdej postaci
OdpowiedzUsuńkiedyś taki jadłam i niesamowicie mi smakował z tymi brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńtaki z brzoskwiniami, tradycyjny, to jeden z najpyszniejszych.
OdpowiedzUsuńTyle pozytywnych opinii,a ja jeszcze takiego chyba nie jadlam...Zdjęcia bardzo mnie przekonują, wiec zapisze sobie przepis.
OdpowiedzUsuń