sobota, 19 lutego 2011

Sernik z brzoskwiniami

      W końcu wracam po dłuższej przerwie. Miło było odpocząć po tak intensywnym roku nauki i zregenerować siły na dalsze działania. Jednak w ostatnich dniach bardzo brakowało mi mojej kuchni i gotowania ( tam gdzie byłam nie miałam jak gotować). Przyjechałam z nowymi pomysłami i dużą chęcią do nowych odkryć kulinarnych. Dzisiaj podaje przepis na sernik, który przygotowałam razem z W. jeszcze przed wyjazdem. Sernik ten robiłam już kiedyś i muszę przyznać, że ponownie okazał się niezawodny. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu i nawet osoby, którym pieczenie sprawia kłopot, czyli mnie, nie będą miały z nim problemu. Ciasto i kruszonka są bardzo smaczne, sernik jest bardzo delikatny, brzoskwinie soczyste,  a pianka słodka, dzięki czemu całość jest rewelacyjna w smaku. Przepis pochodzi od Arabeski. Bardzo polecam ;)


SKŁADNIKI ( blacha 25x35 cm) :
Źródło: Arabeskawaniliowa

Na ciasto:
  •  3 szklanki mąki
  •  1 kostka margaryny
  •  5 żołtek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
Na masę serową:
  • 600 g sera białego półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 5 białek
  • szklanka cukru pudru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.  Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i posiekać, dodać resztę składników i dokładnie zagnieść. Formę wysmarować dokładnie margaryną. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy, a pozostałą część zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażarki.

2.  Przygotować masę serową : masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodać ser (jeśli korzystamy z sera twarogowego należy go zmielić co najmniej dwa razy. Nie jest to konieczne w przypadku kupna gotowego sera na serniki), jajko i proszek budyniowy. Wszystkie składniki razem wymieszać.  Gotową masę wyłożyć równo na blachę z ciastem.

3. Brzoskwinie z puszki odcedzić z syropu i pokroić na plastry. Ułożyć gęsto na masie serowej. Białka ubić na sztywno, dodać do nich cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć na brzoskwinie. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na tarce na samą górę. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez 1 godzinę.

9 komentarzy:

  1. Sernik z brzoskwiniami robię od lat a z bardzo podobnego przepisu. To jeden z lepszych serników:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie jadłam takiego sernika! Piękny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To był mój pierwszy sernik który upiekłam, jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik z brzoskwiniami i ciastem na wierzchu... Mmm.. Dawno takiego nie jadłam. Ale wiem, że jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity serniczek. Robiłam go kiedyś i bardzo nam smakował:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale i powiem szczerze, że serniki zawsze zjadam w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedyś taki jadłam i niesamowicie mi smakował z tymi brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taki z brzoskwiniami, tradycyjny, to jeden z najpyszniejszych.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tyle pozytywnych opinii,a ja jeszcze takiego chyba nie jadlam...Zdjęcia bardzo mnie przekonują, wiec zapisze sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń