czwartek, 24 lutego 2011

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą

      Dziś podaje przepis na zapiekankę makaronową. Bardzo szybkie do przyrządzenia i smaczne danie. Z podanych składników wychodzi jej bardzo dużo, dlatego nadaje się dla większej ilości osób. Zapiekankę najlepiej smakuje wyśmienite zarówno od razu po przygotowaniu jak i na drugi dzień. Polecam!



SKŁADNIKI:
  • 500 g makaronu świderki
  • 500 g kiełbasy ( u mnie podwawelska)
  • 300 g pieczarek ( w oryginalnym przepisie słoiczek marynowanych, u mnie zwykłe)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego typu gouda
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pomidory w puszcze
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ketchupu
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia + do wysmarowania formy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie ( po ugotowanie nie powinien być zbyt miękki). Kiełbasę pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię i smażyć. Pieczarki pokroić w paski. Dodać na patelnię do kiełbasy. Całość doprawić solą i pieprzem i smażyć do miękkości pieczarek. 

2. Makaron wymieszać z kiełbasą, pieczarkami i odsączoną kukurydzą. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowanymi warzywami z makaronem.

3. Jajka rozmącić w mleku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Polać danie, a następie wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

4. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Pomidory w puszcze wymieszać z cukrem, dodać ketchup, sól, pieprz. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać niewielką ilość wody. Tak przygotowanym sosem polać zapiekankę. Całość posypać startym żółtym serem i posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać na złoty kolor jeszcze przez 10 minut. Zapiekaną podawać zaraz po  przygotowaniu.


6 komentarzy:

  1. ale wygląda apetycznie :) Uwielbiam zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka makaronowa to u mnie może byc co drugi dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zapiekanka! A coś u mnie dawno nie było zapiekanki. Trzeba to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym porcję, a nawet dwie. Ta serowa pierzynka kusi bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Karolino, to zdecydowanie moje smaki! mogłabym się nawet wymienić za kaczuszki :)

    OdpowiedzUsuń